Nobelova nagrada za literaturo francoski pisateljici Annie Ernaux

Nobelovo nagrado za književnost letos prejme francoska pisateljica Annie Ernaux. Kot je objavila Švedska akademija, je nagrado prejela "za pogum in ostrino, s katerima razkriva korenine, odtujenost in kolektivne omejitve osebnega spomina".

Nobelovo nagrado za književnost letos prejme francoska pisateljica Annie Ernaux. Foto vir: Wikipedia
Nobelovo nagrado za književnost letos prejme francoska pisateljica Annie Ernaux. Foto vir: Wikipedia 

STOCKHOLM > V slovenskem prevodu Maide Alilović je leta 2010 izšel njen roman z naslovom Leta (Les annees). Takrat je avtorica tudi obiskala Slovenijo.

V romanu Leta avtoričini spomini bralca potegnejo v vrtinec prizorov iz nekdanjega francoskega sveta, ki v njem budijo pomembne mejnike in ga popeljejo od Stalinove smrti do Chiracove ponovne izvolitve, od tranzistorja do mp3 predvajalnika, od črno-belih fotografij z zlatim obšitkom do videokasete in nepregledne množice digitalnih posnetkov. Ernauxeva svoje izkušnje spretno in odkrito izlije na papir in bralca popelje na popotovanje po svetu ter mu hkrati omogoči uvid v njen svet. Slednji ni svet idile; prikaže ga takšnega, kot v resnici je: včasih hladen, nepredvidljiv in nestalen, a predvsem njen, so takrat zapisali pri založbi Didakta.

Za Leta je Annie Ernaux leta 2008 prejela prestižno nagrado Marguerite Duras.

Novice o nagradi ji niso uspeli sporočiti po telefonu

Po besedah tajnika Švedske akademije Madsa Malma 82-letni pisateljici novice o nagradi danes niso uspeli sporočiti po telefonu, a je Malm izrazil prepričanje, da jo bo vesela vest kmalu dosegla.

Ime Annie Ernaux se je že več let pojavljalo med ugibanji o morebitnih dobitnikih Nobelove nagrade za literaturo. Letos je postala 17. ženska, ki je prejela to prestižno nagrado za književnost. Od leta 1901, ko so podelili prvo, je Nobelovo nagrado za literaturo prejelo skupno 119 književnikov. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je bilo letos na seznamu morebitnih nagrajencev za Nobelovo nagrado za literaturo skupno 233 kandidatov.

Po letu 2007 sta Nobelovo nagrado za literaturo prejela še dva francoska književnika, leta 2014 pisatelj Patrick Modiano in leta 2008 pisatelj Jean-Marie Gustave Le Clezio.

Skorajda milijon evrov težka nagrada

Nobelovo nagrado za literaturo, ki jo spremlja denarna nagrada v vrednosti deset milijonov švedskih kron (okoli 925.000 evrov), bodo francoski pisateljici podelili 10. decembra, na obletnico smrti švedskega izumitelja dinamita in ustanovitelja nagradnega sklada Alfreda Nobela.

Lani je Nobelovo nagrado za literaturo prejel na Zanzibarju rojeni britanski pisatelj Abdulrazak Gurnah, leto prej ameriška pesnica Louise Glück.

Francoska pisateljica in profesorica književnosti Annie Ernaux se je rodila 1. septembra 1940 v Lillebonnu. Odraščala je v normandijskem kraju Yvetot, kjer so njeni starši posedovali trgovinico in kavarno. V romanih je kmalu pričela črpati navdih iz lastnega življenja in se lotila tudi takratnih obravnave tabujev, kot so intimna razmerja, spolnost, umetna prekinitev nosečnosti in bolezen.

Književni prvenec Annie Ernaux z naslovom Les armoires vides je izšel leta 1974. Zadnji roman z naslovom Le jeune homme je izšel letos.

V svojem pisanju Annie Ernaux dosledno in z različnih zornih kotov obravnava življenje, zaznamovano z velikimi razlikami glede na spol, jezik in razred. Njena ustvarjalna pot je bila dolga in naporna, je med drugim zapisala Švedska akademija.

Zapisali so še, da Annie Ernaux "očitno verjame v osvobajajočo moč pisanja. Njeno delo je brezkompromisno in napisano v preprostem, čistem jeziku. In ko z velikim pogumom in kirurško ostrino razkrije agonijo izkušnje razreda, opisuje sram, ponižanje, ljubosumje ali nezmožnost videti, kdo si, doseže nekaj občudovanja vrednega in trajnega".


Najbolj brano