Na spletnem portalu Baza slovenskih filmov zdaj tudi Lahko noč, gospodična

Na spletnem portalu Baza slovenskih filmov, kjer v času epidemije novega koronovirusa slovenske filmske ustvarjalke in ustvarjalci na ogled podarjajo svoje filme, si je od danes med drugim mogoče ogledati tudi celovečerca Lahko noč, gospodična scenarista in režiserja Metoda Pevca ter Gremo mi po svoje scenarista in režiserja Mihe Hočevarja.

Na spletnem portalu Baza slovenskih filmov si je od danes mogoče 
ogledati tudi Lahko noč, gospodična. Foto: vertigo.si
Na spletnem portalu Baza slovenskih filmov si je od danes mogoče ogledati tudi Lahko noč, gospodična. Foto: vertigo.si

LJUBLJANA > V filmu Lahko noč, gospodična (2011) je gospodična, ki je v filmu Pod njenim oknom iskala ljubezen, dobila vse: moža, poklic, otroka ... in se spet znašla na začetku, piše v sporočilu za javnost Slovenskega filmskega centra (SFC). Igrajo Polona Juh, Jernej Šugman, Mila Fürst, Jan Cvitkovič, Marinka Štern, Igor Žužek, Jana Zupančič in Pia Zemljič. Na filmskem festivalu v Pulju leta 2011 je bil film nagrajen z zlato areno za režijo, fotografijo in glavno žensko vlogo.

Danes pričenjajo tudi z mladinskim programom in kot prvega bodo prikazali film Gremo mi po svoje. Leta 2010 je bil najbolj gledani slovenski film in je prejel veliko zlato rolo za nadpovprečno število gledalcev; ogledalo si ga je kar 125.000 gledalcev. Na Festivalu slovenskega filma je prejel nagrado občinstva, Jurij Zrnec pa vesno za glavno moško vlogo.

Mladi Aleks s taborniškimi prijatelji tabori ob Bohinjskem jezeru. Njihov vodja jemlje taborništvo in vzgojo otrok preveč resno in s tem povzroča komične zaplete. To, da se fantje bolj kot za taborniški red in veščine zanimajo za sosednji, športno-umetniški tabor, kjer so večinoma prav luštne punce, ne pripomore k disciplini.

Prav tako si je od danes mogoče ogledati kratki igrani film Bik (2019) scenarista in režiserja Bojana Laboviča ter kratka animirana filma Zadnje kosilo (2011) režiserja Mihe Šubica in Beard up (2015) režiserk Neve Kumelj in Nike Lemut, ki sta študijska projekta.

Osrednji protagonist filma Bik je Milan Veber, 40 letni brezposelni likovni pedagog, ki je že nekaj časa brez službe in mu kronično primanjkuje denarja. Živi v poceni najeti garsonjeri nekdaj žive delavske četrti industrijskega mesta ter se počuti premlad, da bi se postaral in prestar, da bi začel znova. Vse do trenutka, ko nekega jutra po prekrokani noči hoče odpreti konzervo govejega golaža. Takrat skozi okno zagleda na ulici bika, ki je pobegnil iz klavnice. V glavni vlogi igra Jure Ivanušič.

V filmu Zadnje kosilo pride gost v prestižno gostilno in si naroči hrano. Natakar sprejme njegovo naročilo in odhiti v kuhinjo. Medtem ko gost poln pričakovanj čaka na hrano, natakar hiti po sestavine. Na njivi poseje korenček, ulovi ribo, speče kruh, nareže korenje in vse skupaj skuha. Med čakanjem pa gost že umre od lakote. Natakar postreže hrano le še okostnjaku, so zgodbo povzeli v SFC.

Dogajanje filma Beard up pa je postavljeno v moderno fantazijsko mesto, kjer živijo najrazličnejša pravljična bitja, izredno povezana z modnimi trendi.

Od danes sta na portalu dostopna še kratki igrani film Nenad (2017) scenaristke in režiserke Yuliye Moline ter dokumentarni film Šum Balkana (2016) režiserja Borisa Petkoviča.

Slovenske filmske ustvarjalke in ustvarjalci filme podarjajo na ogled v sodelovanju s SFC, Bazo slovenskih filmov ter Filmoteko, zavodom za širjenje filmske kulture. Spored bogatijo vsak ponedeljek in četrtek, filmi pa so dostopni sedem dni.


Najbolj brano