Na gradu Snežnik se začenja dvodnevni festival Plavajoči grad

Grad Snežnik bo popoldne zavzel mednarodni festival etno glasbe in drugih umetnosti Plavajoči grad, ki bo v dveh dneh ponudil 30 dogodkov. Organizatorji so koronavirusne omejitve preoblekli v performativno podobo. Gledalce bodo usmerjali redarji, preoblečeni v babice ali pastirje, za magično vzdušje bodo poskrbele vizualno-glasbene instalacije.

Grad Snežnik bo popoldne zavzel mednarodni festival etno glasbe 
in drugih umetnosti Plavajoči grad, ki bo v dveh dneh ponudil 30 
dogodkov.
Grad Snežnik bo popoldne zavzel mednarodni festival etno glasbe in drugih umetnosti Plavajoči grad, ki bo v dveh dneh ponudil 30 dogodkov.  

STARI TRG PRI LOŽU > Veliki odri bodo namenjeni mirnim dogodkom, energični bendi se bodo pomikali na premičnih odrih. Veliko bo predstav za peščico gledalcev, multimedialni zaključki pa bodo potekali na velikem polju, je v nedavnem intervjuju za STA povedal glavni organizator festivala Matija Solce.

Tema Zofijinega sveta

Festival bo ponudil omnibus glasbeno-gledaliških dogodkov na temo Zofijinega sveta. "Od ogromnega jajca na sredi labirinta, razbitine letala, gostišča, kjer so se zbirali tihotapci konj, in ogromne skulpture konja, simbola naše valute. Skozi spomine v kozarcih za vlaganje, njenih strahov pri grajskem izviru do velikanske kokoši, ki bo valila uganke," je naštel Solce.

Razmerje gledalec - performer se bo po Solcetovih besedah vrtelo okoli štiri proti ena, kdaj pa celo obratno, ena proti štiri. Zato se bo gledalec, ne da bi to razumel kot restrikcijo Nacionalnega inštituta za javno zdravje, po prostoru premikal kot del predstave. Prav to pa po Solcetovem mnenju predstavlja glavni smisel umetnosti. "Da se je ne opazuje, temveč udejanja," je pojasnil.

Raznovrsten program

Na festival se je prijavilo okoli 130 skupin, izmed katerih so jih za festival izbrali 60 glede na izvorno državo, težavnost in tip nastopa. Organizatorji so si želeli, da bi poskrbeli za čim bolj raznovrsten program. Tako bo nekaj za družine, kaj za ljudsko-glasbene sladokusce, nekaj za ljubitelje eksperimentalne glasbe ali gledališča za odrasle. Zato bo hkrati potekalo do pet dogodkov.

Med skupinami izstopajo glasbeniki, ki bodo letos sestavljali 50 članski Etno Histeria Orchestra, na ogled pa bodo tudi gledališki projekti Lutkovnega gledališča Ljubljana ter drugih neinstitucionalnih gledališč.

Ob vstopu si bo obiskovalec sam ustvaril in nadel masko in na ta način postal del predstave, Zofijinega sveta.


Najbolj brano