“Morda so v dvorani Kosoveli in Komeli, Bevki in Kosmači”

V Kulturnem domu Nova Gorica so s sinočnjo slovesnostjo, ki sta jo pripravila Mestna občina Nova Gorica v sodelovanju z Glasbeno šolo Nova Gorica, počastili prihajajoči kulturni praznik. Umetnost daje nova delovna mesta, nas postavlja na zemljevid in ustvarja možnosti za prodor v globalni družbi, je v svojem slavnostnem nagovoru poudarila državna sekretarka na Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar.

Državna sekretarka Vesna Humar Foto: Ana Rojc
Državna sekretarka Vesna Humar Foto: Ana Rojc

NOVA GORICA > V nagovoru se je državna sekretarka z mislimi sprehodila skozi bogato umetniško zgodovino tega prostora in se spomnila na tamkajšnje številne kulturne velikane, kot so Simon Gregorčič, Marij Kogoj, Lojze Bratuž, Ljubka Šorli, Alexander Gadžijev, Slavko Furlan, Borut Bašin in mnogi drugi. Tu, v Gorici in Novi Gorici, bo leta 2025 Evropska prestolnica kulture.

“Tu, kjer se krog umetnosti nikoli ni pretrgal, tu, kjer so ustvarjalci trpeli in krvaveli za svojo misel in svojo besedo, tu, kjer se je na ostrini meje v diamant izbrusila ideja o sožitju. Tu bo središče evropske kulturne ustvarjalnosti: brezmejno, odprto, utemeljeno v univerzalnem humanizmu, usmerjeno v prihodnost,” je poudarila državna sekretarka Vesna Humar. Ob tem je razmišljala o vprašanju, ki se marsikomu morda pogosto tudi upravičeno poraja, ali se splača. “Pomembno je le, da pri iskanju odgovora ne pozabimo na to, da so nam kulturni ustvarjalci od pevcev na Veliki Otavi, do sanjačev, ki so pisali pesmi v jarkih Soške fronte, od zavednih duhovnikov, ki so nam ohranili slovenski jezik do predrznih mladeničev, ki so v Tribuni izzivali jugoslovansko oblast in nam gradili sanje o sodobni državi, da so nam ti dekleta in fantje, moški in ženske že tisočkrat izplačali glavnico in obresti,” je opomnila in dodala, da nam umetnost daje nova delovna mesta, nas postavlja na zemljevid in ustvarja možnosti za prodor v globalni družbi. Splača pa se tudi oziroma predvsem zato, ker je “med mladimi glasbeniki, ki ustvarjajo današnji program morda naslednji Gadžijev, morda je med njimi novi Kogoj, morda so v dvorani Kosoveli in Komeli, Bevki in Kosmači,” je še dodala ter zbranim zaželela ponosen in vesel Prešernov dan, slovenski kulturni praznik.

Zbrane je pozdravil tudi novogoriški župan Samo Turel. Z glasbenim in plesnim programom so navdušili izbrani solisti, komorne skupine, baletne plesalke in pihalni orkester iz Glasbene šole Nova Gorica.


Najbolj brano