Morda bo Michael Ende tokrat zadovoljen

Pred štirimi desetletji je v kinematografe prišila filmska različica romana nemškega pisatelja Michaela Endeja Neskončna zgodba v režiji Wolfganga Petersena. Po poročanju nemških medijev pa so v pripravi načrti za nov film po tem romanu. Kdaj in kje naj bi začeli snemati film, še ni znano.

Neskončna zgodba se je v spomin mnogih zapisala s simpatičnim 
in dobrovoljnim zmajem Fuhurjem. Foto: Wkipedia
Neskončna zgodba se je v spomin mnogih zapisala s simpatičnim in dobrovoljnim zmajem Fuhurjem. Foto: Wkipedia

BERLIN > Filmska adaptacija romana Michaela Endeja je bila v 80. letih minulega stoletja ena od velikih kinematografskih uspešnic, čeprav sam avtor Ende takrat z njo ni bil zadovoljen.

Najdražji film izven ZDA in SZ

Premiera filma, ki je samo v Nemčiji pritegnil približno pet milijonov ljudi, je bila 4. aprila 1984 v Münchnu. V spomine mnogih sta se zapisala filmska kuža-zmaj Fuhur ter pesem Giorgia Moroderja Never Ending Story, ki jo je zapel Limahl. Pod režijo se podpisuje Wolfgang Petersen in je tedaj veljal za najdražji film, ki je nastal izven ZDA in Sovjetske zveze. Porabili so med 25 in 27 milijoni dolarjev, v kinoblagajne pa je prinesel več kot 100 milijonov dolarjev.

Roman Neskončna zgodba je bil prvič objavljen leta 1979. Prodan je bil v milijonskih nakladah in je preveden v okoli 45 jezikov, tudi v slovenščino.

Beg v domišljijo

Bastijan je šolar, debelušen in neroden, sošolci se norčujejo iz njega, tudi učitelj telovadbe, ker se z rokami ne more dvigniti po vrvi. Ampak to ni najhujše. Najhujše je, da mu je umrla mama in da ima občutek, da ga oče komaj še opazi. Tisto, kar Bastijan zna in ima silno rad, je branje in izmišljanje zgodb. Gospodu Koreandru v antikvariatu ukrade knjigo z naslovom Neskončna zgodba in zbeži od doma na šolsko podstrešje.

Znajde se v pripovedi o čudovitem cesarstvu Fantaziji, ki mu grozi uničenje. V zgodbi spremlja dečka Atreja in srečnega zmaja Fuhurja, ki iščeta človeškega otroka, da bi dal vladarici Fantazije novo ime in s tem rešil deželo. Najdeta ga, njega: Bastijan se čisto zares znajde v zgodbi, ki jo bere! Ampak zaplete se, ko bi se moral vrniti v svoj svet: vse manj ima spominov nanj, ne želi si nazaj - nazaj pa ga lahko pripelje samo zares resnična želja. Do konca ne vemo, slutimo pa, da mu bo uspelo, ker ima prijatelja, Atreja, in srečnega zmaja Fuhurja, so vsebino romana povzeli pri založbi Beletrina.


Najbolj brano