Mojster v geometriji

Ajdovski likovni umetnik Danilo Jejčič je bil pred dnevi osrednji gost na odprtju 7. Mednarodnega festivala likovnih umetnosti Kranj - ZDSLU, kjer so mu izročili nagrado za življenjsko delo na področju geometrije. Prejel jo je za kakovosten prispevek k slovenski likovni zakladnici.

Danilu Jejčiču (v sredini)  sta za nagrado prva čestitala primorska 
slikarska kolega   Klavdij Tutta (levo) in Aleš Sedmak.   Foto: Primož Brecelj
Danilu Jejčiču (v sredini) sta za nagrado prva čestitala primorska slikarska kolega Klavdij Tutta (levo) in Aleš Sedmak.  Foto: Primož Brecelj

AJDOVŠČINA, KRANJ > Na festivalu v Kranju, ki letos poteka pod naslovom Geometrija - racionalnost pogleda, se bo do 4. novembra na več prizoriščih predstavilo kar 128 izbranih umetnikov iz 24 držav.

Organizatorji na čelu z umetniškim vodjo Klavdijem Tutto želijo prikazati kreativne pristope v različnih medijih, kot so arhitektura, slikarstvo, kiparstvo, instalacija, fotografija, krpanke in ilustracija. Letošnji festival je s tematiko geometrije na neki način zelo selektiven, saj je geometrija dokaj eksaktna veda, ki ne dopušča nedomišljenih posegov, je prepričan Tutta.

V Galeriji dr. Ceneta Avguština na kranjski območni enoti Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije je ob začetku festivala predsednik Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) Aleš Sedmak izročil vsakoletno stanovsko nagrado za življenjsko delo. Letos jo je prejel Danilo Jejčič, akademski slikar in grafik, leta 1933 rojen v Ajdovščini. Nagrado si je prislužil s kakovostnim prispevkom v slovensko likovno zakladnico, za umetniško delo na področju geometrije. Jejčič je eden najpomembnejših predstavnikov umetniške geometrične abstrakcije v Sloveniji in tudi onkraj meja domovine. Na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani je leta 1971 diplomiral pri prof. Gabrijelu Stupici. V letih 1958-59 je bil zaposlen kot vzgojitelj v Novi Gorici, od 1961 do 1971 je bil likovni pedagog na osnovni šoli v Ajdovščini, od 1973 do 1996 pa je vodil Pilonovo galerijo, kjer je pustil pomemben pečat. Za svoje delo je prejel že vrsto nagrad.

Njegovo delo je na ogled na samostojni razstavi v kranjski galeriji, kjer so mu izročili nagrado.  


Najbolj brano