Mladostno, vrhunsko, brezmejno

Poslanstvo festivala Brda Contemporary Music Festival, ki se bo v Šmartnem pričel jutri, ostaja spodbujanje sodelovanja med glasbeniki z obeh strani Brd, italijanske in slovenske. “Predvsem mladih!” poudarja Zlatko Kaučič, naš mednarodno uveljavljen tolkalec in koordinator festivala.

Nad festivalom že skoraj desetletje bdi Zlatko Kaučič. Foto: Andraž Gombač
Nad festivalom že skoraj desetletje bdi Zlatko Kaučič. Foto: Andraž Gombač

ŠMARTNO > “V minulih letih se je to sodelovanje zelo razvilo, pa ne le v glasbi, mladi se povezujejo še v likovni umetnosti, filmu, literaturi ...” nam je včeraj, pred deveto izvedbo festivala ustvarjalne in improvizirane glasbe, zadovoljno povedal Zlatko Kaučič. “Tega sem si želel že davno, v časih tako imenovane železne zavese. V tem času so mladi glasbeniki zelo napredovali, se razvili, kar je zame veliko zadoščenje. Pomembno mi je, da ta festival ni samo skupek žurk, ampak poudarja globino glasbe, ki je v naši družbi zanemarjena. Pozornost nam posvečajo tudi poslušalci iz tujine in novinarji pomembnih medijev. In kar je ključno: tukaj občinstvo umetnosti res pozorno prisluhne.”

Bobni niso več sužnji

Festival bo jutri ob 19. uri v Hiši kulture odprla otvoritev fotografske razstave Kar ostane Nade Žgank ob glasbeni spremljavi Jošta Drašlerja in plesu Andreje Podrzavnik, ob 20. uri bo v cerkvi sv. Martina nastopil angleški avantgardni violinist Philipp Wachsmann, ob 21.30 pa Kaučič s tolkali v Hiši kulture ne bo nastopil z brazilskim saksofonistom Ivom Perelmanom. “Sporočil mi je, da ima prehude težave, zaradi saksofonskih tresljajev so mu izpadli skoraj vsi zobje, zato mora počivati. A sem poskrbel za odlično zamenjavo,” pravi Kaučič - jutri bo z njim igral norveški saksofonist Torben Snekkestad.

Zlatko Kaučič

tolkalec in kurator festivala

“Ne le v glasbi, mladi se povezujejo še v likovni umetnosti, filmu, literaturi ...”

V petek bo delavnico vodil Gerry Hemingway, leta 1955 rojen v mestu New Haven v ameriški zvezni državi Connecticut. “To je legenda na bobnih!” pravi Kaučič. “Je svetovno priznan glasbenik, sodeloval je z izjemnimi umetniki in izdal veliko plošč. Z glasbenega vidika je posebnež, njegov način igranja bobnov je samosvoj in kreativen. Zelo pomembno je, da mladi bobnarji vidijo, kaj vse je mogoče doseči s tem glasbilom. Po njih ni treba samo udrihati in razkazovati mišice. To področje je nasploh zelo napredovalo, redki instrumenti so bili deležni takega razvoja. Bobni so bili dolgo samo delovna sila, povsem v suženjstvu solistov.” Da, prikima Kaučič - na neki način so si bobni sčasoma izborili svobodo.

V petek ob 20. uri bodo v Hiši kulture družno nastopili slovenski bobnar Vid Drašler ter njegova angleška kolega, klarinetist Tom Jackson in kitarist Daniel Thompson, ob 21. uri na samostojnem koncertu še Hemingway, uro zatem pa še italijanski kvartet saksofonistov na čelu z Lucianom Carusom.

Zazvenela bo še poezija

V soboto ob 18. uri bo v Hiši kulture zazvenel recital Dve duši v dialogu, na katerem se bosta povezali glasba in poezija z obeh strani meje: svoje pesmi bo brala Veronika Dintinjana, pesmi pokojne furlanske pesnice Novelle Cantarutti bo interpretirala Aida Talliente, klavir bo igrala Ingrid Mačus, trobento pa Flavio Zanuttini. Ob 20. uri bo na klavirskem koncertu nastopila Sophie Agnel iz Francije, ob 21. uri pa še saksofonistka Tanja Feichmair iz Avstrije ob spremljavi slovenskih kolegov, kontrabasista Tomaža Groma in bobnarja Urbana Kušarja.

Programsko bogat festival, ki ga bo ob 22. uri sklenil zaključni koncert delavnice, kurator Kaučič in KTD Martinc Šmartno prirejata s skromnim proračunom. “Ministrstvo za kulturo nam nameni 5700, Občina Brda pa 3000 evrov. Plačati pa je treba glasbenike, letala, hotele ... K sreči so glasbeniki svetovnega slovesa pripravljeni priti, ker smo prijatelji. Ne vprašam za veliko, z vsaj 10.000 evri za tridnevni festival bi bil zelo vesel.”

Dnevna vstopnica stane 10, sobotna 12, tridnevna pa 25 evrov.  


Najbolj brano