Mef z albumom, poskočni Belorusi in legendarni PFM

Na koprski veji festivala Folkest bodo prihodnji teden zazveneli trije brezplačni koncerti. Na vrt Circola bo v torek z novim albumom prišel Mef, Carpacciov trg pa bo prizorišče petkovega nastopa zanimive beloruske skupine Irdorath in sobotnega koncerta kultne italijanske zasedbe Premiata Forneria Marconi.

Premiata Forneria Marconi z dvema članoma originalne zasedbe bo v Kopru predstavila “the best of” iz skoraj polstoletne kariere.
Premiata Forneria Marconi z dvema članoma originalne zasedbe bo v Kopru predstavila “the best of” iz skoraj polstoletne kariere.  

KOPER > Glavnina letošnjega programa festivala Folkest, ki že 41. leto širi kakovostno, zlasti etno glasbo po različnih prizoriščih Furlanije Julijske krajine, je že mimo. Prihodnji teden pa bo na vrsti še izvedba koprskega dela festivala.

Veselijo se Belorusov

“To bo že 27. edicija. V Kopru Folkest pripravljamo od leta 1992. Odpovedati smo se mu morali samo leta 1998, ko smo nameravali gostiti Fabrizia De Andrèja - to bi bil predzadnji koncert pred njegovo smrtjo -, a smo bili zaradi finančnih zapletov primorani koncert odpovedati,” pravi Sergio Settomini iz koprskega društva AIAS, ki bdi nad organizacijo Folkesta s podporo koprske Samoupravne skupnosti italijanske narodnosti, slovenskega ministrstva za kulturo in Mestne občine Koper.

“V 27 letih smo v Koper in okolico pripeljali glasbo z vseh koncev sveta, od Indonezije do Južne Amerike. Iz vzhodnih dežel doslej ni bilo veliko izvajalcev,” pravi Settomini. Zato so še posebej veseli prihoda beloruske skupine Irdorath, ki bo v naslednji petek, 19. julija, nastopila na Carpacciovem trgu. “Igrajo zanimivo zmes folka, metala in gotha, gre za poskočno folk-fantasy fuzijo,” napoveduje Settomini.

Končno ta ... Mef!

Že v torek bo na vrtu bara Circolo nastopil Drago Mislej - Mef, ki je včeraj v domači kuhinji v Izoli na mizo postavil zabojček z novimi cedeji - končno je izšel album Ma ne že spet ... Mef. Kantavtor je napovedoval dvojno vinilno ploščo in v spremnem zapisu tudi zagotavlja, da je še v formi in zmore. “Na koprskem večeru bom pojasnil, da za dvojni album nisem imel živcev. A je že enojni dovolj, gor je 13 zelo različnih zgodb in pri zadnjih že pozabiš, katere so bile na začetku,” nam je povedal včeraj in demonstriral, kako s skeniranjem QR kode na naslovnici poslušalec pride tudi do knjižice z besedili.

Album, ki ga je kot producent pomembno zaznamoval Andrea F, bodo Mef, kitarist Marko Tomić, basist Jaša Hedžet, bobnar Gregor Brajkovič in spremljevalna pevka Eva Brajkovič na Folkestu odigrali skoraj v celoti. V soboto bodo nastopili v Kanalu ob Soči, na prvi avgustovski večer v Idriji, z več vpletenimi pa bodo za “ta pravo” predstavitev poskrbeli 6. septembra v izolskem letnem kinu Arrigoni.

PFM z uspešnicami

V soboto bo na Carpacciovem trgu poslastica za ljubitelje italijanske glasbe. Prihaja kultna a Premiata Forneria Marconi (PFM), ki je na turneji z uspešnicami iz skoraj polstoletne kariere, lani zbranimi na štirih cedejih TVB - the Very Best.

Pomlajena druščina, v kateri sta samo dva člana originalne zasedbe - bobnar in pevec Franz Di Cioccio ter basist Patrick Djivas - bo postregla z uspešnicami, kot so Impressioni di settembre, È festa, La carrozza di Hans in drugimi.

Vstop na vse tri koncerte, ki se bodo začeli ob 21.30, bo prost.


Najbolj brano