Manu Chao: “Ni nam mar za meje! Hvala, Kanin!”

Kdo? Jovanotti, Elisa, Gianna Nannini ...? Tako so po spletnih forumih ugibali, kdo bi utegnil biti gost prvega skrivnostnega nedeljskega koncerta v 24 edicijah festivala No Borders na meji med Italijo, Slovenijo in Avstrijo. Do 14. ure na prizorišču pod kočo Gilberti ni nihče vedel, da bo ... Manu Chao!

Manu Chao: “Hvala, Kanin, Trbiž, hvala Kolumbija, Brazilija, Slovenija, Avstrija! Nam ni mar za meje!” Foto: Andraž Gombač
Manu Chao: “Hvala, Kanin, Trbiž, hvala Kolumbija, Brazilija, Slovenija, Avstrija! Nam ni mar za meje!” Foto: Andraž Gombač

NA ŽLEBEH (SELLA NEVEA) > Kakih 5000 pohodnikov in tistih, ki so se pod italijansko stran Kanina pripeljali z gondolo, se je dejansko odzvalo na vabilo prirediteljev, v prvi vrsti trbiškega konzorcija Il Tarvisiano, ki so vabili na Mystery concert, skrivnostni koncert svetovne zvezde. Na spletu so odštevali dneve in vabili s pozivi v slogu: mi smo vas opozorili, obeta se najbolj presenetljiv koncert, ki ga ne gre zamuditi. Marsikdo se je odločil “tvegati”, da bo sredi nedeljskega popoldneva na sicer brezplačnem koncertu prisluhnil zvezdi, ki mu morda ni blizu po glasbeni plati, marsikdo pa je preprosto zaupal referencam festivala, ki je že ničkolikokrat navdušil.

Skrivnost je prirediteljem uspelo ohraniti prav do prvih tonov. “Še zdaj ne morem verjeti,” nam je včeraj sporočila Mateja s Šareda. “S hčerko Nanaio, možem in našim istrskim goničem Brinom smo se počasi vzpenjali, ko je mimo nas zapeljalo nekaj terenskih vozil, in ko sem jih pozdravila, se mi je zdelo, da vidim neki znan obraz, nezamenljiv nasmeh. Rekla sem si, ne, ne more bit Manu Chao, a je bil prav on! Tega koncerta ne bom pozabila, še zdaj imam mravljince.” Le ob nekaj zvokih, značilnih za njegovo ploščo Clandestino - govorimo o piskih, ne melodijah -, je v občinstvu završalo: Manu Chao!

Gost v sozvočju s sporočilom o nepotrebnosti meja

In skrivnost se je prelevila v čudež. Angažiranega francosko-španskega glasbenika, starega znanca obmejnega prostora, ki je med drugim že nastopil v Briščikih, je spremljal samo argentinski kitarist Luciano Falico. V Italiji ni nastopil že tri leta, pri nas nazadnje pred štirimi v Kopru. Med debelima dvema urama nastopa je občinstvo ganil, nasmejal, naplesal in k prepevanju spravil raznoliko množico, ki mu je pritegnila zlasti pri uspešnicah, kakršne so Clandestino, Me gustas tu, Bongo Bong in Bienvida a Tjiuana. Neko Brazilko je tako navdušil, da mu je mimo varnostnikov stekla v objem, a se je na koncu prepustil tudi drugim objemom najgorečnejših navdušencev.

In njegovo sporočilo? Od nekdaj uglašeno s festivalskim: za svet brez meja!

Vredno vseh naporov!

A dogodek ni bil vznemirljiv le za obiskovalce. Luigi Vignando, ki je zamisel organizacijsko izjemno zahtevnega skrivnostnega koncerta zasnoval skupaj z direktorjem trbiškega konzorcija Claudiem Tognonijem, se z glasbenimi dogodki, zlasti v vlogi promotorja, ukvarja že 12 let, med katerimi je sodeloval tudi z imeni, kakršni so Coldplay, ali Bruce Springsteen, a je na svojem facebook profilu zapisal, da je hvaležen, da je lahko soustvaril najlepši dogodek na svoji dosedanji poti: “Prepričati takega ustvarjalca, da ne rečem osebnosti, kakršna je Manu Chao, v nastop na prvem pravem skrivnostnemu koncertu - Mystery Concert v zgodovini, brez njegovega občinstva, ne da bi občinstvo vedelo, kdo igra, je neprecenljivo. Zgolj tak norec, kot je Manu Chao, je lahko sprejel, da bi bil prvi, ki bi to storil na tak način in v tem norem okolju. Seveda je tu še 5000 prav takih norcev, ki so zaupali zgodovini festivala No Borders in so se odločili se povzpeti do koče Gilberti, za kar, bi rekel, da so bili dobesedno poplačani.”

Manu Chao je prirediteljem gotovo naklonjen tudi zaradi pozitivnih izkušenj na koncertu v Briščikih leta 2014, kjer je organizacijsko ekipo vodil tržaški Slovenec Andrej Petaros, ki že pet let sodeluje z Vignandom v podjetju Vigna PR s sedežem v Trstu. Stari znanec Manu Chao mu je tudi tokrat zaupal. “Ni kaj dodati, več kot tako ni mogoče!” se je Petaros veselil po koncertu.

Jutri bo festival ob enaki uri na istem prizorišču prav tako brez vstopnine sklenil Max Gazzè.


Najbolj brano