Lažje brez hrane kot brez glasbe

“Točno tako je, kot v tem intervjuju pravi Marjan Tomšič - pomembna je energija, ki se pretaka med nami!” dvigne pogled iz našega predvčerajšnjega časopisa Anika Horvat. Že trideset let je na glasbenih odrih. In zdi se, da vse bolj uživa. To poletje je zanjo sanjsko, saj koncertira s skupino in predstavlja ploščo Ko se prebuja dan. Drevi v Ankaranu, jutri v Portorožu, 17. avgusta na Up festu v Kobaridu.

Anika Horvat Foto: Maja Pertič Gombač
Anika Horvat Foto: Maja Pertič Gombač

ANKARAN, PIRAN, KOBARID > “Letošnje poletje je zame, kot glasbenico, popolno,” pravi Anika Horvat, ki jo te dni na odru spremlja glasbena tovarišija s kantavtorjem Leanom Kozlarjem - Luigijem na čelu. “Pred dvema letoma sem se odločila stopiti na pot koncertiranja z bendom. Takrat sem v pogovoru z glasbeno kolegico izgovorila besedico poslanstvo in se prvič res začela spraševati o njem. Seveda ne gre za poslanstvo v slogu matere Tereze, bolj kaj pomeni zame kot posameznika. Kakšno je moje sporočilo? Na koncu sem prišla do tega, da bi morda lahko bila s svojo glasbeno potjo kakemu mlademu zgled.”

Kaj to pomeni za vašo pot?

“Da si predvsem želim še naprej uživati in si moram tudi sama privoščiti, kar si po toliko letih kariere zaslužim. Veliko sem se spraševala, kako naprej. In odgovor je bil: najbolj si želim še glasbe in nastopov, imeti svoj bend in koncertirati.”

Anika Horvat

pevka

“Dokler bom živa, se bom ukvarjala z glasbo, ker je moja hrana. Dejansko bi lahko živela z malo hrane in veliko glasbe, obratno pa nikakor.”

Pomemben del poti ste prehodili tudi na festivalskih odrih. Vas to še zanima?

“Velikokrat sem o sebi slišala, da sem festivalska pevka, s čimer ni nič narobe, a ko so me nekega dne vprašali, ali bom nastopala na nekem takratnem festivalu, sem se vprašala, zakaj bi. Ko prehodiš določen del vzpona, je prav, da začneš ustvarjati svojo pot. Ne želim več tekmovati. Želim si lepih koncertov, na katerih bi lahko predstavila vsa dela, ki so nastala zunaj zgodbe z orkestrom - ne nazadnje sem z Big bandom RTV Slovenija izdala tri plošče - , in doslej v programih niso imele mesta. Plima, Lahko noč, Piran, Samo ti, Ogenj in led, Predala se ne bom, vse do Rulete, Hej, nove Tika tak … Seveda sem veliko nastopala s kitaristom, duom, triom, a sem si želela dodano vrednost, in to je bend. Dokler bom živa, se bom ukvarjala z glasbo, ker je moja hrana. Dejansko bi lahko živela z malo hrane in veliko glasbe, obratno pa nikakor. In moje želje se počasi uresničujejo.”

Zdi se, da je ta plošča nekakšen simbolni zaključek določenega obdobja. Na njej ste zbrali vse, kar ste ustvarili zadnja leta. Naslov Ko se prebuja dan pa zveni tudi kot nov začetek, drži?

“Vsekakor je naslov optimističen! Tudi sicer so skladbe take, da se lahko vsak v njih po svoje najde, nikoli ne pojem o nečem neposredno. Ko se prebuja dan, lahko vse začneš znova. Misel, da je vsak dan lahko nov začetek, ni prazna.”

Bliža se prvi festival slovenske glasbe Up fest v Kobaridu

V soboto, 17. avgusta, bo prvič zaživel Kobarid - Up fest, ki ima v imenu mlade upe, in je na pobudo Anike Horvat nastal v sodelovanju z Občino Kobarid. “Pokazala se je možnost, da bi lahko imela na trgu koncert. Takrat sem pomislila, da bi rada kaj več od samostojnega koncerta, da bi lahko kaj soustvarila. Začnimo festival, ki bo podpiral slovensko glasbo - uveljavljene in mlade ustvarjalce. In tako se je rodil Up fest.” Koncept je tak, da vsako leto že uveljavljeni glasbenik povabi mladega, že znanega glasbenika, obenem pa se na velikem odru predstavijo še trije mladi upi, po možnosti iz lokalnega okolja, ki bi bili že s svojo udeležbo svojevrstni zmagovalci Up festa. Letos je Anika povabila kantavtorja Leana Kozlarja - Luigija, nastopili bodo Anja Kokošin, Neža Valentinčič in skupina Into Music.

Doslej ste sodelovali z mnogimi glasbeniki in besedilopisci. Tu so Drago Mislej - Mef, Marino Legovič, Leon Oblak, Jure Lesar, Klemen Klemen …

“Tudi na svetovni glasbeni sceni je ogromno sodelovanj. Vsaka druga skladba je plod sodelovanja. To počnem od nekdaj. Ne želim reči, da sem bila vizionarka. (smeh) A nikoli se nisem žanrsko omejevala. Sodelovanja so lahko prekrasna izkušnja. Spoznam nekoga na nastopu, v studiu, v zakulisju, na radiu, in mi je na primer všeč po človeški plati in mi je kul njegova glasba - prva stvar, ki jo pomislim, je, da bi z njim sodelovala. Kaj pa drugega?! Ko živiš z glasbo, se družiš, spoznavaš ljudi … a najprej mi mora biti blizu kot človek.”

Kako pa izbirate pesmi, kako se v njih najdete?

“Pesmi nisem nikoli naročila. Vselej se zgodi tako, kot sem opisala. Generacijske razlike sploh niso pomembne. Mef, na primer, mi zna zlesti pod kožo. Sediva, se pogovarjava o vsem, kar v določenem obdobju čutim … Včasih si mislim, da si seveda težko napišem sama besedilo, če pa sem delala s takimi mojstri. A recimo, lahko povem, kako se je zgodilo, da pojem Luigijevo pesem Pada. Bili smo skupaj na vaji z bendom in sem želela, da tudi on, kot gost, zapoje svojo skladbo, ali pa da bi morda kaj skupaj zapela. Lahko bi Pada, sva ugotovila. In ko sva jo začela peti na vajah, nato na nastopih, je postala pravi 'tormentone', neprestano sem jo imela v glavi. In čeprav je Pada že imela mesto na njegovi plošči, mi je bila tako všeč, da sem se jo kot duet z Leanom odločila objaviti tudi na svoji. Pa kaj?! Podobno je bilo s Pentljo Aleksandra Novaka. Poklicala sem ga in mu rekla: Vem, da je skladba že izdana, ampak čutim, da bi jo morala posneti tudi kot duet. Dvakrat sem si tako izposodila komad. (smeh) In kaj se je zdaj zgodilo? Nastope, kjer proti koncu dam ven vso svojo energijo v skladbah, s katerimi se naplešemo, sklenemo prav s Pada. Veliko prijateljev mi je dejalo, da najbolje zveni na plošči. Očitno sem se dobro odločila.”

Kaj pa ostale skladbe? Izbor je izjemno raznolik.

“So skladbe, ki jih čutim, in tiste, ki jih ne. Če začutim, da je komad moj, je moj, in pika, konec! (smeh) Nikoli ne zgrešim.”

Omenili ste pisanje. Je to nov izziv?

“V resnici ves čas pišem, a sem prestroga, da bi kaj prišlo v javnost. Priznam pa, da dejansko zdaj ustvarjamo novo pesem, ki bo izšla jeseni. Ne povem podrobnosti. Le da je zraven krasen DJ Pier in njegova ekipa glasbenikov Roots in Session. In, da, se veselim, besedilo bo moje.”


Najbolj brano