Kri bo tekla tudi v Sežani

Da bi spoznali zgodovino vampirjev, ni potrebno odpotovati v Transilvanijo, temveč v našo neposredno bližino. Po zaslugi Janeza Vajkarda Valvasorja se je v vampirsko zgodovino s krvavimi črkami vpisal tudi Jure Grando iz Kringe pri Pazinu, ki velja za prvega evropskega vampirja, zabeleženega z imenom in priimkom. A tokrat nam ne bo treba v Istro. Lahko se odpravimo kar v Sežano in si tam ogledamo znamenito vampirsko filmsko klasiko - Nosferatu: Simfonija groze.

V Kosovelovem domu bo odmevala Simfonija groze.  Foto: Matjaž Rušt
V Kosovelovem domu bo odmevala Simfonija groze.  Foto: Matjaž Rušt

SEŽANA > Nesmrtna nema klasika je lani praznovala stoto obletnico prvega predvajanja v Berlinu. Nema grozljivka Nosferatu velja danes za začetnico vampirskega žanra, pri čemer pa je njen srhljivi protagonist grof Orlok, ki ga je upodobil Max Schreck, daleč od prefinjenega in zapeljivega grofa Drakule, po katerem se je sicer navdihoval. Film, ki je nastal po predlogi vampirskega romana Brama Stokerja, se bo na platnu Kosovelovega doma Sežana odvrtel v četrtek, 23. marca, ob 20. uri v družbi Orchestra of the Imaginary in ob klavirski spremljavi avtorja glasbene predloge ter skladatelja Andreja Goričarja. “Filmu Nosferatu so skozi čas pripisovali številne elemente, od antisemitskih pa vse do homoseksualnih. Mislim, da je umetnost, sploh taka, katere avtorjev že davno ni več med nami, zelo priročna za take in drugačne analize, ob katerih bi se avtorji sami verjetno zelo čudili, večkrat pa tudi zelo jezili,” je o filmu in ustvarjanju glasbe povedal Goričar.

Glasbeno spremljavo ob nemem filmu bo izvedel Orchestra of the Imaginary, ki ga sestavljajo pianist in dirigent Andrej Goričar, saksofonist Jan Gričar, klarinetist Jaka Bobek, h0rnist Primož Zemljak, violinistka Ana Julija Mlejnik, violist Nejc Mikolič, violončelist Milan Hudnik in kontrabasist Janez Avšič.


Najbolj brano