Kreslin in sin

Sedem skladb ne zapolni niti pol ure, vendar so nabite s toliko srčnosti in zgodovine, kakor bi trajale sedemdeset, osemdeset let - vsaj tako dolgo, kot jih je negoval Milan Kreslin, ki z novim albumom praznuje 90. rojstni dan.

Na prisrčni plošči je zbranih sedem skladb.
Na prisrčni plošči je zbranih sedem skladb.  

BELTINCI > Kadar sliši besedo Beltinci, količkaj razgledan Slovenec že dolga desetletja najprej pomisli - Kreslin! Prekmurski kraj slovečega imena je bil spet prazničen predvčerajšnjim, ko je najstarejši član Beltinške bande Milan Kreslin praznoval 90. rojstni dan. V gostilni Tonček, ki je bila nekoč njihova družinska, so Kreslinovi družno predstavili nov album, preprosto naslovljen Milan Kreslin.

Na njem je zbranih sedem skladb, ki jih poslušalcu na zavihku zgoščeno približa jubilantov sin Vlado Kreslin. Nekaterim je pripisal tudi besedila, denimo uvodni Tam daleč stran, ki jo na akustično kitaro brenka oče Milan. Melodijo, s katero je sina in producenta Gala Gjurina očaral med snemanjem albuma Cesta (2007), je maja 1945 slišal v taborišču na Češkem. Kot prisilni nemški vojak je v ruskem ujetništvu prisluškoval mladim Kozakom, ki so peli ob spremljavi balalajk - na eno teh ruskih brenkal ga zdaj na albumu spremlja Aleksej Ermakov. Po sladko-grenki ljubezenski pesmi Tisti bejli grm, ki jo zapoje v duetu s sinom in je zazvenela že s trojne zbirke Čarobnice (2013), Milan zapoje še melanholično Goodbye Jim, Goodbye Joe - pesem iz starega vesterna Rdeče podveze je prav tako prepesnil Vlado.

Kreslina se v duetu oglasita še v pesmi Bele ruže, nežne ruže, zatem sin s kitaro očeta spremlja skozi Podmoskovske večere, zbirko pa živahno skleneta z veliko tovarišijo: muzikanti najprej vžgejo Ringišpil - melodiji, ki jo je slišal kot otrok, je besedilo pripisal Milan in z dodatno kitico obogatil še sklepno na albumu, slovito ljudsko Daj mi, Micka, pejneze nazaj.

Na zbirki, ki jo je nevede pripravljal vse življenje, krhki in obenem trdoživi Milan Kreslin včasih, v tišjih trenutkih, zazveni kakor dobri stari Johnny Cash. Njegov sin ve, da bolje od tega skorajda ni mogoče.


Najbolj brano