Živeti, noreti, peti

Pesmi za otroke, ki jih je spesnila Svetlana Makarovič, so se osamosvojile, zbežale iz pravljic, lutkovnih predstav in radijskih iger ter se povezale v novo stranko, pardon, knjigo: v Pesmi muce potovke jih je pospremilo kar 32 ilustratork in ilustratorjev.

Sapramiška, pek Mišmaš, njegove miši in opravljiva mlinarica Jedrt, vila Malina, kuna Kunigunda, škrat Kuzma, kokoška Emilija, Korenčkov palček, Tacamuca, sovica Oka, škrat Gal, čuk na palici, kosovirji, coprnica Zofka, veveriček posebne sorte ... Svetlana Makarovič, ki je na novega leta dan dopolnila 81 let, je v minulega pol stoletja ustvarila neverjetno bogat pravljični svet, zato ne preseneča, da so antološke Pesmi muce potovke baje najzahtevnejši izziv v zgodovini založbe Sanje. Knjiga je prepolna tako besed kakor ilustracij. Že naslovnica je na voljo v dveh različicah: namenjeno mlajšim je Suzi Bricelj opremila z mačko potovko, ki v cekarju prenaša uganke in pesmi, na naslovnici za odrasle pa je Tina Dobrajc upodobila mesto, v katerem za najboljši kruh skrbi Mišmaš. Pesmi so ilustrirali še Marta Bartolj, Mojca Cerjak, Bojana Dimitrovski, Jure Engelsberger, Mojca Fo, Jelka Godec Schmidt, Adriano Janežič, Bojan Jurc, Maja Kastelic, Anka Kočevar, Tanja Komadina, Ana Košir, Maša Kozjek, David Krančan, Polona Lovšin, Marjan Manček, Matija Medved, Teja Milavec, Maja Poljanc, Marija Prelog, Andreja Peklar, Ana Razpotnik Donati, Roman Ražman, Liana Saje Wang, Damijan Stepančič, Igor Šinkovec, Peter Škerl, Gorazd Vahen, Ana Zavadlav in Maša P. Žmitek. Več likov pred bralce zdaj stopa drugačnih, kakor smo jih vajeni, na novih slikah in risbah.

Črne za odrasle, svetle za otroke

Svetlanine pesmi umetniško vrednost ohranjajo tudi zunaj knjig in predstav, v spremni besedi ugotavlja dr. Boris A. Novak, njen “pesniški brat”. Poudarja, da je precej pesmi blizu poetiki šansona, péte poezije francoskega izvora, “ki jo odlikuje plemenita sinteza čustvenosti in humorja, izpovedi in ironije”.

Novak odgovarja še na vprašanje, kako lahko avtorica najbolj črnih balad v naši književnosti obenem piše tople, svetle in igrive pesmi, pravljice in igre za otroke: “Prav zato, ker ve, kaj je zlo, ker ga je boleče izkusila in se zoper njega tolikokrat borila, nam ta velikodušna avtorica podarja poezijo igrivosti, smeha, topline in bližine, podarja nam dobroto v obliki dobrih, odličnih, smešnih, upravičeno jeznih, globo ganljivih verzov.” Pozornejše branje razkrije tudi, da je stihom za odrasle in pesmim za otroke skupno “izražanje bolečine ranljivega posameznika (otroka ali živali) zaradi nasilja institucionalne družbe”, med živalmi pa posebno vlogo seveda igra mačji rod - mimogrede, vsak od 32 ilustratorjev je moral upodobiti vsaj eno mačko, tako ali drugače.

Drugačni od puste večine

Zbiranje razpršenih in tudi v več različicah zabeleženih pesmi je bilo težka, a hkrati zabavna naloga, v drugi spremni besedi opisuje urednik Žiga Kosec.

Težko in zabavno se prepletata tudi v najboljših med zbranimi v knjigi. Vse pesmi v tej živopisni antologiji seveda še zdaleč niso mojstrovine, pri mnogih pa se nenadoma oglasi melodija, da zapojemo skupaj z junaki, posebnimi, drugačnimi od puste večine. Glavo je treba dvigniti, treba je živeti, noreti in peti!  


Najbolj brano