Katere so pogumne na Slovenskem?

Knjiga, ki izpostavi imenitne Slovenke ter spodbuja sodobne ženske, mlada dekleta in deklice, naj bodo tudi same pogumne.

 Nika Kovač $@ :  
Pogumne punce, 
Mladinska knjiga,  
128 strani, 

 $@ cena 14,99 evra
Nika Kovač $@ : Pogumne punce, Mladinska knjiga, 128 strani, $@ cena 14,99 evra 

V mednarodnem prostoru je izšlo že lepo število knjig, polnih zgodb o neverjetnih ženskah skozi zgodovino, katerih dejanja so vplivala na današnji položaj žensk in njihove vloge v družbi.

Nedavno pri založbi Učila izdana knjiga, naslovljena Zgodbe za lahko noč za uporniške punce, predstavi sto super junakinj, ki so se zaradi svojega uporniškega duha zapisale v zgodovino. Izjemne ženske pa imamo tudi v slovenskem prostoru. V svoji knjigi Pogumne punce, izdani pri Mladinski knjigi, jih predstavlja Nika Kovač. Avtorica deluje na Zavodu Inštitut 8. marec, katerega cilj je opozarjanje na družbene oziroma spolne neenakosti, ki se kažejo v slovenski družbi.

Pomanjkljivost slovenskega šolstva nekateri vidijo tudi v tem, da preveč izpostavlja moške, premalo pa ženske, katerih dejanja so bila po krivici spregledana. V knjigi Nike Kovač najdemo imena žensk, ki so pomembno prispevale k razvoju na različnih področjih: Alma Karlin je napisala 24 antropoloških knjig, Angela Boškin je bila prva izšolana medicinska sestra in socialna delavka v Sloveniji, Franja Tavčar (soproga bolj znanega pisatelja Ivana Tavčarja) je sodelovala v ženskem emancipacijskem gibanju, Jula Molnar je zgradila hotel Toplice na Bledu ... Tu so še mnoge druge. V knjigi se zvrsti še nekaj tujih imen, ki pa bi jih avtorica lahko tudi izpustila - pa ne zato, ker ne bi bile pomembne - in se še bolj osredotočila zgolj na predstavitev izjemnih Slovenk, saj je naša domovina premajhna, da bi jih kdorkoli drug omenil.

Izhajanje knjig, kakršna so Pogumne punce, je vsekakor nujno. Kakor je napisala Nika Kovač: “Imeti moramo vzornice in vzornike, ki sporočajo, da si je vredno prizadevati, da bi bil svet pravičen za vse. Spreminjamo ga lahko na najrazličnejših ravneh in prav vsaka od njih šteje. Njihove zmage naj nas navdihnejo za povezovanje in ustvarjanje boljšega jutri, za vse”.  


Najbolj brano