Zadnji del Vojne zvezd prihaja v kine po Sloveniji

V nekaterih slovenskih kinih si bo že danes mogoče predpremiero ogledati zadnji del znanstvenofantastične sage Vojna zvezd; Vzpon Skywalkerja v režiji J.J. Abramsa. Deveti del se dogaja leto dni po dogodkih iz filma Poslednji jedi. Gledalce bo ponesel na poslednje epsko popotovanje v galaksijo daleč daleč stran, kjer se bodo pojavile nove legende.

V nekaterih slovenskih kinih si bo že danes mogoče predpremiero 
ogledati zadnji del znanstvenofantastične sage Vojna zvezd; Vzpon 
Skywalkerja v režiji J.J. Abramsa.
V nekaterih slovenskih kinih si bo že danes mogoče predpremiero ogledati zadnji del znanstvenofantastične sage Vojna zvezd; Vzpon Skywalkerja v režiji J.J. Abramsa. 

LJUBLJANA > V filmu Vojna zvezd; Vzpon Skywalkerja, ki ga je J.J. Abrams napisal, režiral in produciral, se vračajo igralci Daisy Ridley, Adam Driver, John Boyega, Oscar Isaac in Lupita Nyong'o, v njem pa se bodo pojavili tudi zvezdniki izvirne trilogije Mark Hamill, Ian McDiarmid in Anthony Daniels. Poseben poklon so ustvarjalci filma pripravili pokojni igralki Carrie Fisher, ki je igrala princeso Leio, saj se bodo v filmu pojavili njeni zadnji preostali kadri, piše na spletni strani Koloseja. Film sicer z redno distribucijo po slovenskih kinih začenja v četrtek.

V ponedeljek pa so zadnji del Vojne zvezd predpremierno že prikazali v Los Angelesu, kjer so najbolj zagreti oboževalci za vstop v dvorano šotorili že teden pred dogodkom. Premiere so se po poročanju tujih medijev med drugimi udeležili igralci iz filma Daisy Ridley, Boyega, Driver in Isaac, pa tudi staroste sage, Harrison Ford, ki je v franšizi igral Hana Sola, ter Hamill (Luke Skywalker). Med posebnimi gosti večera sta bila tudi režiserja Steven Spielberg in Spike Lee.

Kljub temu da so nekateri film že videli, pa zaenkrat po spletu še ne kroži veliko informacij o njegovi vsebini. Na nekaterih specializiranih portalih je objavljenih nekaj namigov, kaj lahko gledalci od sklepnega filma pričakujejo, večinoma pa bodo po napovedih zadovoljni.

Začetek znanstvenofantastične sage sega v leto 1977, ko je premiero dočakal film Vojna zvezd: Epizoda I - Grozeča prikazen v režiji Georgea Lucasa. Po prvi Vojni zvezdi so posneli še dve trilogiji - prvo do leta 1983 ter drugo med letoma 1999 in 2005. Tretja trilogija je začela nastajati, potem ko je Disney kupil Lucasovo filmsko podjetje LucasFilm.

Prvi film iz zadnje trilogije Vojna zvezd: Sila se prebuja je v kine prišel leta 2015, režiral pa ga je J.J. Abrams. Leta 2017 mu je sledil film Poslednji Jedi v režiji Riana Johnsona, od četrtka pa sago sklepa že omenjeni deveti del. Ob treh trilogijah sta nastali tudi dve vzporedni produkciji, filma Rogue One: Zgodba Vojne zvezd (2016) in Solo: Zgodba Vojne zvezd (2018), ter nekaj televizijskih serij.

V več kot 40 letih od začetkov Vojne zvezd so njeni ustvarjalci zaslužili 9,3 milijarde ameriških dolarjev, navaja statistični portal Statista. Na podlagi filmov so oblikovali tudi tematske parke in različne zbirateljske predmete.


Najbolj brano