Okorna blejska ekipa

Blaž Završnik, ki je nase najbolj opozoril z ljubezensko romanco Pot v raj, s katero je osvojil nagrado občinstva na Festivalu slovenskega filma leta 2014, se je usmeril v režijo televizijske nadaljevanke. V sodelovanju s scenaristom Gregorjem Fonom sta ustvarila Ekipo Bled, ki je najbolj gledana televizijska serija na multimedijskem portalu RTVS.

Janko Mandić (levo) in Barbara Cerar v vlogi blejskih kriminalistov.
Janko Mandić (levo) in Barbara Cerar v vlogi blejskih kriminalistov. 

V kakšnem stanju pa je sicer slovenska televizijska produkcija? Ta na splošno žal ne dohiteva mednarodnih trendov in še do lani razen Življenja Petra Kauzerja Petra Bratuše ni ponudila omembe vrednih izdelkov.

Hrvaška nas prekaša na celi črti

Že če se ozremo k naši sosedi, Hrvaški, hitro ugotovimo, da nas ta prekaša na celi črti. Eden največjih svetovnih igralcev na področju produkcije televizijskih nadaljevank, Netflix, je od hrvaške nacionalne televizije kupil pravice za predvajanje dveh sezon nadaljevanke Novine v režiji Daliborja Matanića, pripravlja pa se tudi ameriški rimejk. Še en velikan na tem področju, HBO, pa je produciral serijo Uspeh, ki jo je režiral oskarjevec Danis Tanović, v njej pa v eni od osrednjih vlog igra Borut Veselko. Ali bo Ekipa Bled, ki jo je producentska hiša Sever &Sever posnela za RTVS, rešila slovenski “ugled”? Po prvi polovici 18-delne nadaljevanke, se zdi, da še ne.

Glavni junak serije je skrivnostni in redkobesedni kriminalist Luka (Janko Mandić), ki ga kljub zavidljivim referencam in odlikovanju za pogum iz Ljubljane premestijo na periferijo, na Bled. Tu se pridruži majhni ekipi, ki jo sestavljata še zaščitniška kriminalistka Nives (Barbara Cerar) in njen deloholični šef Ferdo (Gaber Trseglav), ter zelo hitro na lastni koži okusi, kako je majhno lokalno okolje prepredeno s številnimi interesi.

Navdih pri Skandinavcih

Luki dodelijo različne naloge, od čisto banalnih do težjih primerov; rešuje, na primer, problem izginule svinje, se ukvarja z okradeno bogato izseljenko, ki ima rada mlajše moške, z Nives lovita tatova salamoreznice in se ubadata z ugrabitvijo influencerke, med težjimi primeri pa je preiskava drznega ropa v središču Bleda. Že v prvi epizodi pa njegovo pot preseka lepotica Sara, ki izhaja iz ene od najpomembnejših blejskih družin, Globočnikovih.

Ekipa Bled tako deluje na treh ravneh; kriminalke (v vsaki epizodi se ekipa sooča z novim primerom), ljubezenske drame, saj se z vsako epizodo poglablja njegova vez s Saro, ter psihološke drame, kjer polagoma spoznavamo travmatično Lukovo ozadje. Režijsko se Blaž Završnik želi približati minimalističnim skandinavskim kriminalkam, kjer prevladujejo sivi, izprani toni z malo akcije. Barbara Cerar, ki je velikokrat oblečena v volnene puloverje s skandinavskimi vzorci, rahlo spominja na Sofie Gråbøl iz danske nadaljevanke The Killing, ki je dočakala tudi ameriško predelavo. Ameriški tandem pa vizualno precej spominja na blejskega.

Osrednja težava Ekipe Bled je, da (zaenkrat) dogajanje ostaja precej na površinski ravni, ne sproža prepričljivejših uvidov v delovanje likov in okolja, ki mu pripadajo, najbolj moteče pa je, da so primeri dokaj plastično nastavljeni in razrešeni.


Najbolj brano