New York in njegovi zadeti posebneži

Ben Sinclair in tedaj še njegova žena Katja Blichfeld sta konec leta 2012 začela pisati zgodbo o uspehu. Kot precejšnja konzumenta marihuane in zagovornika njene legalizacije sta prišla na idejo, da bi v središče njune nizkoproračunske spletne nadaljevanke postavila dobrohotnega dilerja trave, ki v New Yorku med svojim delom vsakodnevno srečuje najrazličnejše posebneže. Recept se je izkazal za zadetek v polno.

V Zapohancih se je najbolj proslavil Ben Sinclair v vlogi prav nič 
obsojajočega in zelo potrpežljivega razpečevalca, ki ga nič ne vrže 
iz tira.
V Zapohancih se je najbolj proslavil Ben Sinclair v vlogi prav nič obsojajočega in zelo potrpežljivega razpečevalca, ki ga nič ne vrže iz tira. 

Če sta leta 2013 produkcijo začela z lastnim denarjem (za eno epizodo sta porabila med 500 in 1500 dolarji), je že naslednje leto glas o njuni spletni senzaciji segel do Vimea, s katerim sta Ben Sinclair, ki se je pred Zapohanci prebijal z manjšimi filmskimi vlogami, in Katja Blichfeld, ki je sicer leta 2013 osvojila emmyja za najboljšo casting direktorico v filmu 30 Rocks, kot prva podpisala ekskluzivno pogodbo za nadaljevanje snemanja serije. Ker je priljubljenost Zapohancev nato samo še rasla, se jima je leta 2016 oglasil še velikan HBO, ki je odkupil pravice za predvajanje vseh delov, napovedal pa je že snemanje četrte sezone.

Terapevtski diler

Vsak del, ki v povprečju traja nekaj več kot 20 minut, je zgodba zase, edini vezni člen pa je The Guy (nismo še izvedeli njegovega imena), ki raznoraznim newyorškim posebnežem s kolesom dobavlja najrazličnejše zvarke na osnovi marihuane. Njegova velika vrlina je, da uspe z vsako stranko, ne glede na to, da ima z njo lahko diametralno nasprotne poglede na svet, najti skupni jezik. V Zapohancih se je tako najbolj proslavil Ben Sinclair v vlogi prav nič obsojajočega in zelo potrpežljivega razpečevalca, ki ima na svoje stranke (poleg vseh svojih opojnih substanc, varno spravljenih v kovček) skorajda terapevtski učinek. Med svojim delom je tako spoznal aktivistične lezbične feministke, nudiste, svingerje, ortodoksne Žide in še številne druge posameznike, ki zelo odstopajo od konvencionalnih družbenih norm.

Povezave z resničnim življenjem

Če smo na začetku o dilerju vedeli zelo malo, v drugi in tretji sezoni o njem izvemo precej več, pri pisanju scenarija pa Sinclair in Blichfeldova nista mogla ubežati prelomnemu dogodku iz njunega resničnega življenja.

Zgodbo o uspehu sta začela pisati kot zakonski par, zadnji dve sezoni pa sta spisala in posnela kot razvezani par. Blichfeldova naj bi še pred Sinclairom bìla bitko s svojo spolno usmeritvijo, proti koncu njunega razmerja pa jo kljub vsej kreativnosti, ki sta jo premogla kot par, popolnoma ohromila depresija. Sledila je sporazumna ločitev, Blichfeldova pa po uradnem “coming outu” danes živi s partnerko.

Nekaj zelo podobnega se je zgodilo tudi dilerju v Zapohancih, saj ga je žena zapustila zaradi druge ženske, spravljivi in razumevajoči razpečevalec pa je z nekdanjo ženo ohranil zelo lep odnos. Zdi se, da je tako tudi v njunem resničnem življenju, saj sta v drugi in tretji sezoni kljub težkim trenutkom še bolj izpilila zelo nekonvencionalne miniature o izstopajočih osebkih iz newyorškega talilnega lonca.


Najbolj brano