Na festivalu v Benetkah svetovna premiera filma s slovensko udeležbo

Na 77. mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah bo program Obzorja odprl celovečerni igrani film Sadeži pozabe grškega režiserja Christosa Nikoua, v katerem je udeležena tudi Slovenija. Film tekmuje za leva prihodnosti, ki je podeljen najboljšemu prvencu iz vseh programov festivala, in za ostale nagrade iz programa Obzorja.

Na 77. mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah bo program 
Obzorja odprl celovečerni igrani film Sadeži pozabe grškega 
režiserja Christosa Nikoua, v katerem je udeležena tudi Slovenija.
Na 77. mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah bo program Obzorja odprl celovečerni igrani film Sadeži pozabe grškega režiserja Christosa Nikoua, v katerem je udeležena tudi Slovenija. 

BENETKE > Scenarij za film sta napisala režiser in Stavros Raptis, v njem pa igrajo Aris Servetalis, Sofia Georgovasili, Anna Kalaitzidou in Argiris Bakirtzis, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC).

Sredi svetovne pandemije, ki povzroča nenadno izgubo spomina, se Aris, moški srednjih let, vključi v terapevtski program, katerega namen je pomagati bolnikom, ki jih nihče ne pogreša, da si zgradijo novo identiteto. Arisu se uspe vrniti v običajno življenje, pri čemer sledi navodilom na kasetah, ki mu predpisujejo vsakodnevna opravila, da si lahko ustvari nove spomine in jih zabeleži s kamero. Pri tem spozna Anno, žensko, ki se prav tako zdravi, so vsebino filma povzeli pri SFC.

Kot so še zapisali, nam grški režiser in scenarist Nikou z brezizraznimi, nenavadnimi in nadrealističnimi podobami predstavi zavajajoč razmislek o spominu, identiteti in izgubi, ki prek zgodbe o odkrivanju samega sebe raziskuje, kako bi se družba soočila z neustavljivo epidemijo.

Film je grško-poljsko-slovenska koprodukcija, slovenska koproducenta sta Aleš Pavlin in Andrej Štritof iz produkcijske hiše Perfo, ki sta ob tej priložnosti povedala: "Vesela in ponosna sva, da smo skupaj s slovenskimi sodelavci lahko prispevali svoj delež k tako izvrstnemu prvencu. V tem nenavadnem letu je uvrstitev v tekmovalni program festivala v Benetkah še toliko več vredna. S tem projektom sva dobila odličen film in krasnega prijatelja, režiserja Christosa Nikouja."

Pri filmu sodelujejo v tonski postprodukciji še Sašo Kalan, Tom Lemajič in Rudi Jeseničnik.

Film bo na festivalu imel svetovno premiero. Prvič bo na sporedu v sredo, 2. septembra, slovensko občinstvo pa si ga bo lahko ogledalo že letošnjo jesen.


Najbolj brano