Festival slovenskega filma v znamenju socialno angažiranih političnih trilerjev

Na Festivalu slovenskega filma (FSF), ki bo v Portorožu potekal od 17. do 22. septembra, bodo prikazali 106 filmov, od tega 57 v tekmovalnem programu. Tekmovalna festivalska bera 22. izdaje vključuje 11 svežih slovenskih celovečercev, festival pa bo čez teden dni odprl film Metoda Pevca Jaz sem Frenk z Janezom Škofom v glavni vlogi.

Direktorica festivala Jelka Stergel Foto: STA
Direktorica festivala Jelka Stergel Foto: STA

LJUBLJANA > Direktorica festivala Jelka Stergel je na današnji novinarski konferenci spomnila, da sta prvotna namena festivala strokovno druženje in predstavitev slovenskih filmov medijem in stroki ter tudi širši javnosti. Kot je povedala, letošnji festival predstavlja nek premik, ki se je zgodil v slovenski filmski ustvarjalnosti, in sega od socialne drame k političnemu trilerju, ki pa je še vedno socialno angažiran.

Festival bo 17. septembra odprla svetovna premiera filma Jaz sem Frenk v režiji Metoda Pevca, v katerem so socialistične vrednote soočene s kapitalističnimi. Film Korporacija v režiji Mateja Nahtigala po besedah Jelke Stergel prinaša kritiko korupcije v današnji slovenski družbi, Vsi proti vsem Andreja Košaka pa kritizira dvomljive politične poteze na lokalnih ravneh.

Tekmovalni program sestavlja še pet srednjemetražnih, 18 kratkih in 13 študentskih filmov. Med kratkimi bodo prikazani tudi animirana filma Lilijana v režiji Milanke Fabjančič in Tako zraste...metulj v režiji Mihe f Kalana in Jerneja Žmitka in eksperimentalni film Ostanki - izpovedi duhovom Nika Novaka in Matevža Jermana. Še skoraj 49 filmov bo ponudil pregledni program, dostopen na spletni strani festivala.

V programu bo tudi družbena angažirana drama Polsestra v režiji Damjana Kozoleta, nekaj filmov pa po besedah direktorice zaznamuje slovenski kinematografiji ljub subjektivni pristop v poetičnih dramah, ki pa jih zaznamujejo različni režijski pristopi in slogi, od dokumentarističnega do zelo estetiziranega. Med celovečerci v tekmi za vesne bodo tudi eksperimentalni film Človek s senco v režiji Eme Kugler, Oroslan Matjaža Ivanišina, ki se prek osebne zgodbe dotika razmer v Porabju, ter film Zgodbe iz kostanjevih gozdov v režiji Gregorja Božiča.

V sekciji Posvečeno se bodo poklonili letošnjemu Badjurovemu nagrajencu za življenjsko delo, neodvisnemu filmskemu avtorju in komponistu Andreju Zdraviču, festival pa bo kot vsako leto zaznamoval bogat strokovni program, namenjen izobraževanju vseh, ki se ukvarjajo s filmom ter vzpostavljanju poslovnih vezi. V fokusu koprodukcijskega srečanja bo Italija.

V tekmovalnem programu bodo še štirje dokumentarci. Buča na vroči strehi sveta je naslov "navdihujočega portreta izjemnega pesnika Tomaža Šalamuna", katerega režijo podpisujeta Nejc Saje in Jeffrey Young, Sabrina Morena pa v dokumentarcu Vprašanje identitete odkriva zgodbe žensk, ki so se ob razpadu avstro-ogrske monarhije bojevala za priznanje identitete. Režiser Miran Zupanič je v filmu Poj mi pesem portretiral glasbenika Vlada Kreslina, Siniša Gačič pa v dokumentarcu Hči Camorre predstavlja nekdanjo kamoristično morilko Cristino Pinto.

Jelka Stergel je pohvalila uspešnost slovenskih producentov pri manjšinskih slovenskih mednarodnih produkcijah, kar se v tekmovalnem programu festivala odraža z osmimi celovečernimi in dvema kratkima filmoma. Med drugimi bodo v Portorožu prikazali za nagrado lux nominirano manjšinsko slovensko koprodukcijo Bog obstaja, ime ji je Petrunja v režiji Teone Strugar Mitevske ter filme Sin v režiji Ines Tanović, Dober dan za delo Martina Turka in Šivi, ki ga podpisuje Miroslav Terzić. Kot edini mladinski celovečerec je v program uvrščena koprodukcija Moj dedi je padel z Marsa Dražena Žarkovića.

Filme bodo prikazovali v portoroškem Avditoriju in v Monfortu, po koncu FSF pa bo nagrajene filme od 24. septembra mogoče v nekaj dneh ujeti v ljubljanskem kinu Komuna.

Ob sklepu festivala v nedeljo, 22. septembra, bodo podelili več kot 20 nacionalnih nagrad za film vesna. Letos bo podelitev prvič mogoče spremljati tudi v neposrednem prenosu RTV Slovenija.


Najbolj brano