E-knjiga v izrednih razmerah

Na zaostrene razmere zaradi ukrepov ob preprečevanju širjenja novega koronavirusa se odzivajo tudi slovenske založbe, knjižnice in drugi na področju knjige.

 Največ sreče v nesreči imajo te dni bralci e-knjig.
Največ sreče v nesreči imajo te dni bralci e-knjig.  

SLOVENIJA > Četudi so zidane knjigarne in knjižnice zaprte, se nam ni treba odreči bralnim užitkom, nasprotno, v karanteni marsikdo najde celo več časa za branje.

Bronja Žakelj, Jančar, Cavazza ...

Največ sreče v nesreči imajo bralci e-knjig. Dostop do čtiva jim omogoča Biblos, največja spletna knjižnica in knjigarna pri nas, kjer lahko kupujejo in si izposojajo knjige 24 ur na dan vse dni v tednu. “Trenutno lahko izbiramo med 3821 naslovi, dobrih 80 odstotkov jih je v slovenskem jeziku,” so zapisali. “V zadnji dneh povpraševanje po e-knjigah skokovito narašča - medtem ko je sistem Biblos doslej beležil med 200 in 400 izposoj dnevno, jih zdaj vrtoglavih 800 do 900, kar pomeni, da samoizolacijo zaradi epidemije prebivalstvo premaguje tudi z branjem.”

Enostaven dostop do e-knjig je dobrodošel za šolarje, ki se te dni učijo doma, pa seveda za starejše, ki se še posebej morajo izogibati stikom z drugimi, sporočajo. Biblos lahko brezplačno uporabljajo člani katerekoli slovenske knjižnice, ki imajo urejen dostop do spleta. “Platforma je enostavna za uporabo in omogoča branje na vseh elektronskih napravah, vključno s tablicami in pametnimi telefoni, najbolj elegantno pa s pomočjo bralnika inkBOOK, ki ga je Beletrina v sodelovanju s proizvajalcem bralnika prilagodila za Biblos,” sporočajo. V zadnjem mesecu so dodali 130 novih knjig. Izposoditi si je mogoče štiri naenkrat, po dveh tednih pa se dostop prekine, zato zamudnin ni.

Založba Beletrina v naslednjih tednih ponuja popust pri nakupu dvajsetih knjižnih uspešnic domačih in tujih avtorjev, za katere vlada veliko zanimanje. Med njimi so Belo se pere na devetdesetBronje Žakelj, In ljubezen tudiDraga Jančarja in CavazzaVesne Milek. Naprodaj so po 4,99 evra.

Od Pike Nogavičke do Elene Ferrante

Mladinska knjiga je v svoji spletni knjigarni e-Emka ponudila bralcem brezplačen dostop do 50 naslovov. Na voljo so knjige za vse generacije, od Menjalnice sanjMilana Dekleve in Pike NogavičkeAstrid Lindgren in Dnevnika Ane Frank do Dnevov zavrženosti Ellene Ferrante, Dekleta na vlaku Paule Hawkins, Ni je večGillian Flynn, Inferna Dana Browna, Formul ljubezniZorana Milivojevića, Umetnosti vojne kitajskega generala in diplomata Sunzija ter Zgodovine branja Alberta Manguela. Bralcem želijo, “naj bo zavezništvo in prijateljstvo s knjigami v teh težkih časih še močnejše, kot je običajno”.

Dostop do nekaterih gradiv in knjig omogoča Narodna in univerzitetna knjižnica, dejavni pa so tudi manjši založniki, z brezplačnim dostopom do e-izdaj in z akcijskimi nakupi.

Pred jutrišnjim svetovnim dnevom poezije je književnica Nina Dragić opozorila, da v izrednih razmerah mnogi še zmeraj nimajo dostopa do knjig: “Vse linije uradnih oblasti se vedno znova zmorejo domisliti vsega mogočega in prav lahko bi že zdavnaj domislili tudi način za celovito oskrbo ljudi s knjigami (so pa to vendarle nekatere knjižnice in založbe uredile kar same). A najprej bi morali prepoznati relevantnost kulture in umetnosti za preživetje.”


Najbolj brano