Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot izgubilo status organizacije v javnem interesu na področju kulture

Strokovna komisija na ministrstvu za kulturo je odločila, da Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot ne izpolnjuje pogojev za organizacijo v javnem interesu na področju kulture, je danes pred vlado potrdila ministrica za kulturo Asta Vrečko. Samega postopka sicer ni komentirala, saj na ministrstvu za kulturo še ni zaključen.

Purgarjeva Nacionalna tiskovna agencija je na svojem Twitter 
profilu objavila fotografijo shoda v Piranu s pripisom “Z zahtevo o 
remigraciji so se po Ljubljani in Celju oglasili tudi iz Pirana!” Foto: Twitter/NTA
Purgarjeva Nacionalna tiskovna agencija je na svojem Twitter profilu objavila fotografijo shoda v Piranu s pripisom “Z zahtevo o remigraciji so se po Ljubljani in Celju oglasili tudi iz Pirana!” Foto: Twitter/NTA

LJUBLJANA > Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot je status prejelo od ministrstva za kulturo pred tremi leti, ko ga je vodil Vasko Simoniti. Odločitev je po besedah Vrečko v javnosti sprožila zelo veliko ogorčenja. "Širijo nestrpnost, sovražni govor, celo neko spogledovanje z nacizmom, kar pa je absolutno sporno in nekaj, zaradi česar pravzaprav ne morejo imeti statusa društva v javnem interesu," je izpostavila Vrečko.

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko (Foto: Sašo Švigelj)

Organizacije v javnem interesu na področju kulture morajo vsako drugo leto od podelitve statusa pristojni strokovni komisiji posredovati poročilo z navedbo pomembnejših dosežkov in dokazati, da izpolnjujejo kriterije za podaljšanje statusa nevladne organizacije v javnem interesu.

Pri tem je poudarila, da mora vsako društvo oziroma organizacija, ki dobi status organizacije v javnem interesu na področju kulture, slediti zelo strogim kriterijem. Komisije upoštevajo število dogodkov, ki jih društvo pripravi, in njihovo pomembnost na nacionalnem in lokalnem nivoju. Ocenjujejo tudi kakovost njihovega dela, odmevnost v javnosti in tako naprej. "Kriteriji so zelo jasni, transparentni in predvsem za vse enaki," je zatrdila Vrečko.

To ni prvič, da se v javnosti razpravlja o usodi statusa Društva za promocijo tradicionalnih vrednost. Pred tremi leti je predsednik društva Urban Purgar na družbenem omrežju Twitter poveličeval Hitlerja, kar je med političnimi strankami sprožilo ostre odzive in obsodbo poveličevanja totalitarnih režimov. Purgar, ki je po podatkih spletne strani Nacionalne tiskovne agencije (NTA) njen odgovorni urednik in pripadnik t. i. rumenih jopičev, je poleti 2021 na družbenem omrežju Twitter zapisal “Hitler je heroj”, kar je sprožilo burne odzive in obsodbe.


Najbolj brano