Drevi spletni Forum Tomizza

Danes bi morala Koper spet obogatiti mednarodna obmejna srečanja Forum Tomizza, ki pa se niti v izrednih razmerah ne pustijo povsem utišati. Dogodek, ki se bo v zavetju ene koprskih palač pričel ob 20. uri, bo mogoče v živo spremljati na spletu.

Fulvio Tomizza in njegova Materada v Istri
Fulvio Tomizza in njegova Materada v Istri  

KOPER > Če sveta ne bi ustavil novi koronavirus, bi od včeraj do nedelje v Trstu, Kopru in Umagu na 21. Forum Tomizza živahno debatirali pod geslom Domovina, d. d. (Domovina, delniška družba).

Epidemija je Forum Tomizza preložila v nedoločen jesenski čas, sporočajo organizatorji iz Mestne knjižnice Umag in Kulturnega kluba Koper: “Prepoved potovanja in zaprte meje so v hipu ogrozile mednarodno zasedbo našega festivala. Trudimo se izmisliti načine, kako bi našemu projektu vrnili življenje na varen način, zato si zastavljamo vprašanja: na kakšen način si zamišljamo prihodnost mednarodnega sodelovanja, ki je samo bistvo našega čezmejnega projekta? Kako lahko na novo izumimo onemogočen živ stik, izmenjave, gostovanja? Kaj se zgodi s kritično mislijo, književnostjo in umetnostjo nasploh, če je zaprta v nacionalne meje?”

Odzvali so se s selitvijo v virtualni prostor. Zavedajo se, da to ne more nadomestiti fizičnega stika ustvarjalcev in občinstva, je pa zasilna rešitev vseeno boljša od nikakršne. In tako se bodo drevi, na dan načrtovanega koprskega druženja, z živim dogodkom poklonili Fulviu Tomizzi, pisatelju, ki je umrl prav na današnji dan leta 1999 in po katerem so poimenovali mednarodna obmejna srečanja.

V zavetju dvorišča ene koprskih palač bosta ob 20. uri igralca Rok Matek in Miriam Monica v slovenskem in italijanskem jeziku interpretirala odlomke iz pisateljevih romanov, medtem ko bosta voditelja projekta Irena Urbič in Neven Ušumović nekaj besed namenila predstavitvi lanskega jubilejnega zbornika Vent'anni di coraggio / Dvadeset godina hrabrosti / Dvajset let poguma. “Intimen, a vsebinsko bogat poklon naj bo dokaz, da ideja sožitja, dialoga, preseganja meja in radovednosti po drugem in drugačnem ostaja še kako živa, težavam navkljub,” sporočajo občinstvu, ki ga vabijo k virtualnemu ogledu neposrednega prenosa na spletni strani forumtomizza.com ter facebook strani in youtube kanalu Foruma Tomizza.


Najbolj brano