Bob Dylan poslal darilo: 17-minutno pesem

Nobelovec Bob Dylan, ki zaradi izrednih razmer ne more nadaljevati svoje znamenite Neskončne turneje, je včeraj oboževalce po svetu presenetil z nenapovedano pošiljko: na družbenih omrežjih je objavil Murder Most Foul, 17-minutno pesem o atentatu na predsednika Kennedyja - in še marsičem.

Bob Dylan Foto: Andraž Gombač
Bob Dylan Foto: Andraž Gombač

SANTA MONICA > Bob Dylan, prvi in še zmeraj edini nobelovec v popularni glasbi, na Neskončni turneji že od leta 1988 naniza po sto koncertov na leto. Prihajajočo sredo naj bi s svojim bendom začel niz 15 nastopov na Japonskem, ki pa so jih zaradi ukrepov za zajezitev koronavirusa odpovedali. Med 4. junijem in 12. julijem kantavtor še zmeraj namerava 25-krat stopiti na odre po ZDA in letošnje potepanje po domovini skleniti v Bethelu, na prizorišču, ki je pred pol stoletja gostilo legendarni Woodstock. Če bo šlo vse po sreči, bo 79-letni Dylan z bendom jeseni spet popotoval po Evropi.

Mojster, ki težko sedi križem rok, je pred nekaj urami poslušalce po svetu, ujete v svoje domove, presenetil z nenapovedanim darilom. “Pozdravljam svoje oboževalce in sledilce, hvaležen za vso vašo podporo in zvestobo skozi leta. To je neizdana pesem, ki smo jo posneli pred nekaj časa in ki vas utegne zanimati. Ostanite varni, čuječni in naj bo Bog z vami,” je zapisal ob posnetku svoje najdaljše pesmi na skoraj 60-letni glasbeni poti. Murder Most Foul je s 17 minutami skoraj pol minute daljša od pesmi Highlands, s katero je leta 1997 veličastno sklenil album Time Out Of Mind, za katerega je prejel tri grammyje, tudi za najboljši album leta.

Na novi pesmi, njegovi prvi avtorski po osmih letih, med katerimi je izdal tri albume s priredbami, Dylan igra klavir, ležerno se prepletajo še violina, tolkala, kontrabas ... Kilometrsko besedilo Murder Most Foul, dolgo 7200 znakov (skoraj 1300 besed) , se začne novembra 1963 v Dallasu, z opisom umora najhujše sorte - atentata na predsednika Johna F. Kennedyja, ki ga svet pozna zlasti iz neštetokrat predvajanega posnetka, Zapruderjevega filma, “najgrše stvari, kar sem jih kdaj videl”.

Tedaj 22-letnega in že slavnega Dylana je umor predsednika prizadel in tudi prestrašil, gotovo pa ni naključje, da je tovrstno pesem objavil prav zdaj, pred ameriškimi predsedniškimi volitvami. Pesem je naslovil po filmu, ki ga je režiser George Pollock leta 1964 posnel po romanu Agathe ChristieGospa McGinty je mrtva, v verzih pa navaja dolgo vrsto umetniških del, zlasti pesmi, in imenuje mnoge glasbene kolege. Oboževalcem po svetu je prijetno polepšal in obogatil te čudne dneve in za lep čas je zaposlil tako imenovane dylanologe v karanteni.


Najbolj brano