Bo virus povezal Cannes in Benetke?

Filmski festival v Benetkah bo potekal v načrtovanem terminu, od 2. do 12. septembra, je sporočil predsednik dežele Benečija (Veneto) Luca Zaia. Filmski festival v francoskem Cannesu, ki bi moral potekati te dni, pa je bil zaradi ukrepov za zaustavitev širjenja novega koronavirusa v fizični obliki letos odpovedan.

Cate Blanchett je znana tudi po svoji humanitarni dejavnosti in 
prizadevanjih za enakopravnost spolov. Foto: Profimedia
Cate Blanchett je znana tudi po svoji humanitarni dejavnosti in prizadevanjih za enakopravnost spolov. Foto: Profimedia

BENETKE > “Verjetno ne bodo dokončane vse produkcije, saj je bilo delo na filmih ponekod zaradi epidemije novega koronavirusa prekinjeno. Festival bo kljub temu potekal, kot je bilo načrtovano,” so besede Zaie, ki je tudi član nadzornega sveta beneškega filmskega festivala, povzeli tuji mediji.

Že v januarju so sicer organizatorji znamenite beneške Mostre sporočili, da bo mednarodni žiriji 77. izdaje predsedovala avstralska filmska igralka in dvakratna oskarjevka Cate Blanchett.

Umetniški direktor festivala Alberto Barbera je ob novici, da bo predsedovala žiriji, igralko označil kot “ikono sodobnega filma, ki je ustvarjala pod vodstvom največjih režiserjev zadnjih dveh desetletij in ki jo občinstvo obožuje”.

Organizatorji festivala v Cannesu pa so pred nedavnim potrdili, da festivala v fizični obliki letos ne bo. Direktor festivala Thierry Fremaux je sredi maja na vprašanje nemške tiskovne agencije dpa, ali se bo Cannes povezal s slovitim filmskim festivalom v Benetkah, povedal, da si organizatorji obeh tega zelo želijo.

“V zraku je bilo vprašanje, ali bi festival v Cannesu prestavili na september, a si nismo želeli zasesti datumov beneškega festivala. Posledično se pogovarjamo o tem, da bi se v imenu filma vsi zbrali na Lidu in skupaj predstavili filme. Izjemna situacija zahteva izjemen odgovor,” je presodil.


Najbolj brano