Bo, a ne nocoj

Danes praznujemo svetovni dan gledališča. Igralsko nagrado Marija Vera za življenjsko delo bo slovensko cehovsko združenje letos podelilo Marijani Brecelj, nagrado za življenjsko delo, poimenovano po Poldetu Bibiču, pa Alešu Janu.

Marijana Brecelj bo prejela igralsko nagrado Marija Vera za 
življenjsko delo. Foto: STA
Marijana Brecelj bo prejela igralsko nagrado Marija Vera za življenjsko delo. Foto: STA

KRANJ > Združenje dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS), ki mu predseduje Boris Mihalj, nekdaj igralec novogoriškega in tržaškega gledališča, od leta 2004 pa ljubljanske Drame, odličja tradicionalno podeli ob začetku Tedna slovenske drame. Jubilejni, petdeseti, bi se moral v Kranju začetki drevi, a je zaradi izrednih razmer prestavljen.

Marijana Brecelj je ustvarila več kot sto gledaliških vlog in nastopila v več kot 50 filmih, nadaljevankah in radijskih igrah. Delala je v ljubljanski Drami in sodelovala z drugimi gledališči, tudi v eksperimentalnih projektih. Odlikujejo jo “polnokrven igralski dar, izjemen notranji posluh za pristnost dramskih junakinj, posebna občutljivost ter odprtost do človeške bolečine, tenkočuten humor, razigranost, vitalna erotičnost in sugestivno poglabljanje v intimni svet junakinj”, je zapisala žirija.

Saša Pavček

Zaljubljencem v gledališče

Gledališče, ti panj strasti,

smeha in spopadov,

sabljanja glasov in ščebetanja src,

pred tvojimi zaprtimi vrati stojim,

zastala v čudnem času,

ki ponuja razmislek:

kaj mi pomeniš,

kaj so o tebi in zate napisali že umrli,

kaj je po krivici šlo v pozabo, kaj narekujejo mi sanje.

Pot bo tisočletna in vendar nova.

Nabrusimo srpe čustev,

obnovimo kladiva strasti,

izostrimo škarje intuicije

za nov aplavz, krohot, ihtenje,

za življenje, za lepoto!

In črno brezno parterja

bo vsem zaljubljencem v gledališče

povrnilo luč,

moč konj krenila v galop,

jata ptic pod svod,

zavrtinčil se bo zlati prah besed, misli, glasbe,

geste in katarze.

V marcu 2020.

Saša Pavček, igrala in prejšnja predsednica Združenja dramskih umetnikov Slovenije, je pesem napisala kot slovensko poslanico ob svetovnem dnevu gledališča, ki ga praznujemo danes.

Aleš Jan, eden vodilnih v radijski umetnosti pri nas, je podpisan pod “vrhunske umetniške dosežke in presežke, ki slovensko radijsko igro neizbrisno vpisujejo v kulturni spomin in doživetje doma in po svetu”.

Nagrado Duša Počkaj za dosežke v minulih dveh letih bosta prejela igralka SNG Drama Maribor Liza Marijina in igralec Prešernovega gledališča Kranj Blaž Setnikar, nagrado Marko Slodnjak pa režiser Tomi Janežič za režijo in dramaturgijo uprizoritve še ni naslova Ajdovke Simone Semenič v Slovenskem mladinskem gledališču.


Najbolj brano