Sodišče je postopek proti Koklu ustavilo

Koprsko sodišče je pred dnevi ustavilo sodni postopek proti nekdanjemu direktorju Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) Sebastjanu Koklu. Ugotovilo je, da je pregon zastaral. Odločitev sodišča še ni pravnomočna, saj se tožilstvo lahko še pritoži.

Koprsko sodišče je pred dnevi  zaradi  zastaranja ustavilo  postopek  proti  Sebastjanu  Koklu (levo, desno  
njegov  odvetnik  Bojan Pečnik).   Foto: Tomaž Primožič/FPA
Koprsko sodišče je pred dnevi zaradi zastaranja ustavilo postopek proti Sebastjanu Koklu (levo, desno njegov odvetnik Bojan Pečnik).  Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Sojenje Sebastjanu Koklu, nekdanjemu direktorju ŠOUP, se je začelo junija predlani. Kokl je vrsto let ŠOUP vodil kot predsednik, ko ni imel več statusa študenta, pa kot direktor. Koprsko okrajno sodišče ga je pred leti obsodilo zaradi objave neveljavnega statuta ŠOUP, ki mu je omogočil, da je študentsko organizacijo vodil kot direktor. Z mesta direktorja ŠOUP je odstopil jeseni 2017, ko je sodba postala pravnomočna. Zdaj je direktor Zavoda Villa Domus, ki vodi hostel in študentski dom na Vojkovem nabrežju v Kopru.

V postopku na okrožnem sodišču se je Kokl zagovarjal zaradi zlorabe položaja ali zaupanja pri opravljanju gospodarske dejavnosti in poneverbe. Kazniva dejanja naj bi po obtožbi koprskega tožilstva zagrešil med letoma 2007 in 2012. Tožilstvo je obtožbo vložilo tudi proti Goranu Sambtu, nekdanjemu nadzorniku ŠOUP ter direktorju podjetij Garmond in Duval, s katerima je Šoup tudi posloval.

Postopek je najprej zastaral za Sambta

Koprsko sodišče je predobravnavni narok za oba razpisalo že oktobra 2018, oba sta krivdo zanikala. Kokl pa je na začetku sojenja ostal sam na zatožni klopi. Sodišče je namreč postopek za Sambta zaradi zastaranja ustavilo. Obtožba proti Koklu pa se je zaradi istega razloga skrajšala.

Kokl je v zagovoru očitke tožilstva zanikal in trdil, da gre za konstrukt tožilstva. “Niti enega centa nisem dobil neupravičeno,” je poudaril na začetku sojenja pred senatom, ki ga je vodila sodnica Nataša Tomazini Tonejc. Po obtožbi naj bi Kokl zlorabil svoj položaj v ŠOUP, v Univerzitetni športni zvezi Primorske in v Zavodu Triumf, kjer je bil odgovorna oseba. Na podlagi domnevno fiktivnih računov naj bi odrejal izplačila z računa ŠOUP in z računa Univerzitetne športne zveze na račun svojega s. p. Čeprav je imel na ŠOUP plačo, si je zaračunaval za svetovanje.

Sporna naj bi bila tudi izplačila z računa Zavoda Triumf. ŠOUP naj bi z izplačili na račun Garmonda domnevno oškodoval za nekaj več kot 111.000 evrov, sicer pa naj bi bil domnevni znesek oškodovanja ŠOUP še nekaj deset tisoč evrov višji.

Garmond je ŠOUP izstavljal račune za mesečno najemnino za mladinski hotel Stara šola v Kortah, ki jo je sicer najemal od družbe Barval. Po obtožbi računi, ki jih je Garmond izstavljal ŠOUP, menda niso imeli podlage. Spornih naj bi bilo še nekaj drugih poslovnih potez. Tožilstvo je sicer med obravnavo pri enem od dejanj spremenilo obtožbo, in sicer po strožji opredelitvi, ki predvideva daljšo kazen.

Spis je dobila druga sodnica

Na sojenju so zaslišali že več prič, v zadnjem letu pa obravnav sodišče ni razpisalo. Vmes je spis dobila sodnica Orjana Trunkl, ki je pred dnevi izdala sklep, s katerim je sodišče ustavilo kazenski postopek proti Koklu.

Sodnica je namreč ugotovila, da naj bi Kokl očitani kaznivi dejanji storil med letoma 2007 in 2012, pregon pa ni več dovoljen, ker je od kaznivih dejanj minilo deset let. Sklep še ni pravnomočen, saj se koprsko tožilstvo lahko še pritoži na višje sodišče. Koklov odvetnik Bojan Pečnik je prepričan, da bi sodišče Kokla po končanem dokaznem postopku oprostilo. Meni namreč, da so bile navedbe v obtožbi neutemeljene.


Najbolj brano