Prvi sneg, prve težave

Prvi sneg letošnje zime je povzročil prvo veselje otrokom in prve težave številnim voznikom. Najhuje je bilo spet na primorski avtocesti med Razdrtim in Senožečami in čez Rebrnice. Do danes zvečer je od Črnega Kala navzgor padlo od pet do 15 centimetrov snega, obilno sneženje so napovedali tudi ponoči.

Tovornjake preusmerjajo na kozinsko bencinsko postajališče v 
smeri proti Ljubljani.
Tovornjake preusmerjajo na kozinsko bencinsko postajališče v smeri proti Ljubljani. 

SLOVENIJA > Na primorski avtocesti vse po starem bi lahko rekli po današnjem sneženju, ki je zajelo večji del države, razen Istre od Črnega Kala navzdol. Snežiti je začelo kmalu po šesti uri zjutraj, intenzivnost padavin pa je ponekod upadla po peti uri popoldne. Na Notranjskem ga je zapadlo celih 20, na večjem delu Primorske pa do 15 centimetrov.

S centimetri so se začele predvsem na cestah s tovornjaki kopičiti tudi težave. Največji zastoji so nastajali na avtocesti od Postojne proti Vipavi in Kozini. Do enajstih dopoldne je zdrsnilo že sedem tovornjakov, ob enajstih je tovornjak od razcepa Senožeče proti Razdrtem popolnoma zaprl avtocesto, skoraj istočasno pa je drugi tovornjak blokiral promet tudi na razcepu Razdrto proti Vipavi in Kozini.

Zaradi reševanja tovornjakov je bila avtocesta med Razdrtim in Senožečami nekaj časa zaprta za ves promet. Dars je nato začel izločati tovornjake pri Vrhniki. Zaradi zdrsov tovornjakov je bila več ur zaprta tudi vipavska hitra cesta čez Rebrnice, zaradi močne burje pa omejen promet na vipavski hitri cesti.

“Zaradi razmer so praktično vpoklicani vsi zaposleni, ki izvajajo operativno delo v zimski službi,” je danes povedala vodja Darsove tehnične službe Jana Vrhovnik. Zagotovila je, da si prizadevajo za čim boljšo pretočnost avtoceste, vendar vremenoslovci napovedujejo močno sneženje in burjo. “Zato voznike prosimo, da se na pot odpravijo le, če je res nujno potrebno. In če že morajo na pot, naj gredo le z ustrezno zimsko opremo,” je dodala.

Nekoliko manj stresna je bila danes vožnja po glavnih, regionalnih in občinskih cestah, kjer so za prevoznost skrbeli delavci s plugi koprskega CPK in novogoriškega CPG. Ti so se na ceste odpravili še preden se je na njih nabralo “predpisanih” deset centimetrov snega, kljub temu pa je tudi na teh cestah marsikateri voznik obtičal ali končal v jarku. Zaradi snega so na mejnih prehodih Starod in Jelšane prepovedali vstop težkim tovornjakom.

Pravilniki ne poznajo Golega vrha

Po mnenju poznavalcev se na naših cestah ob nekaj centimetrih snega pojavljajo zastoji zaradi dveh kroničnih težav. Za prvo so krivi vozniki, ki vozijo brez zimske opreme, ob sneženju pa ne premorejo toliko samokritike, da bi ostali doma ali se z vozili umaknili na prvo parkirišče. Druga težava pa je slabo načrtovanje primorske avtoceste od Razdrtega navzdol, zaradi katere bi morali Darsovi plugi v takih razmerah čez Goli vrh in Bandero verjetno zapeljati vsakih deset minut. Pravilniki pa ne poznajo Golega vrha. K temu lahko pripišemo še pomanjkanje prostora za izločanje tovornjakov, zaradi česar vozniki tovornjakov rinejo v zasnežene klance, dokler se ne ustavijo.

Popoldne pa je sneg prinesel tudi nekaj veselja, predvsem otrokom, ki so se marsikje, kljub prepovedi druženja zbrali na zasneženih pobočjih in uživali v letošnji prvi snežni idili.

Vremenoslovci so za ponoči napovedali močno sneženje, do jutra naj bi ga ponekod zapadlo tudi do 40 centimetrov, v Brkinih in na Bistriškem pa so celo dopustili možnost žleda in poledice.


Najbolj brano