Skala usodna za 12-letnika iz Nemčije

Otroško razposajenost so v ponedeljek sredi popoldneva na melišču v bližini vasi Soča nenadoma prekinili pretresljivi kriki. Šolo v naravi nemškega planinskega kluba je v hipu prekinila grozljiva tragedija. Skala, velika približno pol kubičnega metra, je zadela 12-letnika, ki mu niso mogli več pomagati.

Raziskovanje gozda v okolici kampa se je za 12-letnika v ponedeljek popoldne končalo tragično.  Foto: google maps
Raziskovanje gozda v okolici kampa se je za 12-letnika v ponedeljek popoldne končalo tragično.  Foto: google maps

SOČA > Tragedija se je zgodila le dan po prihodu večje skupine nemških mladostnikov v kamp na robu vasi Soča. V Posočje so prišli v šolo v naravi, organiziralo jo je nemško planinsko združenje iz Konstance (Konstanz), mesta ob Bodenskem jezeru na jugozahodu Nemčije. S skupino 38 mladostnikov je bilo enajst vodikov. V ponedeljek so se že začele aktivnosti, predvidene v okviru šole v naravi.

Nesreča se je zgodila, ko se je 12-letnik popoldne še z nekaj prijatelji odpravil po bregu v bližnji gozd, oddaljen približno 50 metrov od kampa. Po nekaj minutah so prišli do večje skale, ki pa se je premaknila in prevalila na najstnika ter ga stisnila ob drevo. Prijatelji so začeli kričati in klicati na pomoč. Do najstnikov so prihiteli štirje njihovi vodniki, ki so odmaknili večjo skalo in začeli oživljati poškodovanega fantiča. Nemudoma so poklicali na pomoč tudi reševalce, je dramatične trenutke na prizorišču nesreče opisal Dean Božnik, tiskovni predstavnik novogoriške policijske uprave.

Poškodbe so bile prehude

Na kraj nesreče so prvi prihiteli gasilci bovškega prostovoljnega društva, ki so nadaljevali z oživljanjem fantiča, nato pa so pomagali še ekipi nujne medicinske pomoči iz tolminskega zdravstvenega doma. Kljub oživljanju in zdravniški oskrbi je nesrečni 12-letnik umrl. Zanj naj bi bile usodne poškodbe glave. Zdravnica je odredila sanitarno obdukcijo, ki jo bodo opravili na inštitutu za sodno medicino. Truplo so bovški gorski reševalci prenesli do kampa in ga predali pogrebni službi.

Policisti so o nesreči obvestili tudi novogoriško tožilstvo, kriminalisti pa so včeraj še nadaljevali s preiskavo in poskušali ugotoviti vse okoliščine te tragične nesreče. Ta je pretresla tudi vse v kampu, kjer so bili nastanjeni mladostniki. Zaradi tragedije naj bi se včeraj že vrnili v Nemčijo.

Tabor odpovedali

Novico o tragični nesreči v Posočju so potrdili tudi v nemškem planinskem združenju iz Konstance, ponedeljkov dogodek jih je močno pretresel. Na spletni strani so zapisali, da se je nesreča zgodila v neposredni bližini kampa, kjer je bila nastanjena skupina otrok in mladostnikov.

Pojasnili so, da se je otrok usodno poškodoval med igro. Po nesreči so za pretresene otroke in mladostnike poskrbeli voditelji skupine pa tudi dva člana združenja, ki sta usposobljena za pomoč v kriznih trenutkih. Mladinski tabor so zaradi tragične nesreče odpovedali, so še sporočili.


Najbolj brano