Ognjeni zublji s Socerba oplazili hiše v Prebenegu

Komaj se je polegla ognjena stihija na Krasu, že so morali gasilci včeraj ponovno množično v boj z ognjem. Zagorelo je na nedostopnem terenu pod Socerbom. Pogled na velik oblak dima, ki ga je bilo videti do Kopra, ni obetal nič dobrega, a požar vsaj na slovenski strani ni dosegel hiš, v Prebenegu pa jih je oplazil.

Brez pomoči iz zraka, bi gasilci na težko dostopnem terenu težko 
dobili boj z ognjenimi zublji. Foto: Zdravko Primožic/FPA
Brez pomoči iz zraka, bi gasilci na težko dostopnem terenu težko dobili boj z ognjenimi zublji. Foto: Zdravko Primožic/FPA

SOCERB V Boljuncu pod Socerbom so gostje lokala včeraj okoli 14. ure nenadoma vstali od miz in stekli na trg. “V trenutku se je nad nami dvignil velik črn dim, kar je pomenilo, da močno gori. Takoj smo vedeli, da se je požar znova razplametel,” nam je v Boljuncu povedal Igor iz Kopra. Požar se je vnel ponoči malo po 2. uri, ko je zagorelo na težko dostopnem terenu pod Socerbom. Gasilci so ga okrog 8. ure omejili, a se je opoldne zaradi vetra ponovno razplamtel. Kmalu so ga dodobra začutili prebivalci okoliških vasi.

“Grozno je, kot v filmu! Še nedavno smo gledali, kako gori Kras in bili hvaležni, da smo na varnem, zdaj pa to,” nam je popoldne, ko se je požar z območja Socerba bliskovito širil proti Prebenegu, dejala Ksenija Vovk iz gostilne Vovk v Ospu.

Ksenija Vovk

gostinka iz Ospa

“Grozno je, kot v filmu! Še nedavno smo gledali, kako gori Kras in bili hvaležni, da smo na varnem, zdaj pa to.”

“Pridi, spravi psa na varno!”

Z otroki se je dopoldne odpravila na plažo, misleč, da je nevarnost mimo, nakar je prejela očetov klic: “Pridi, spravi psa na varno, tu je vse črno.” Iz svojega domovanja pod Prebenegom, kjer se je ogenj že nevarno približeval hišam in se jih kasneje tudi dotaknil, se je z družino zatekla k staršem v središču Ospa. “Za zdaj ostajamo tu in upamo, da bo pomoč kanaderja, ki je nadavno prispel, zalegla,” nam je povedala okrog 16. ure. Uro in pol zatem se je požar, ki se je po pričevanjih prebivalcev osupljivo hitro širil, vendarle nekoliko umiril. Kajpak po zaslugi približno 120 požrtvovalnih gasilcev na terenu ter izdatne pomoči tako slovenskih kot italijanskih zračnih sil.

Ključna pomoč zračnih sil

Kot je povedal vodja intervencije Jan Brodar, so požar popoldne pomagali gasiti trije slovenski helikopterji in dva italijanska, letalo pilatus ter dva italijanska kanaderja. “Situacija se je nekoliko umirila, ni pa še povsem pod nadzorom. Zračne sile delajo do sončnega zahoda, kaj bo do noči, težko napovemo. Že zjutraj smo mislili, da je požar pod nadzorom, a se je žal izšlo drugače. Upajmo, da se bodo razmere vendarle povsem umirile,” je dejal Brodar, ki je potrdil, da na slovenski strani nobena od stanovanjskih hiš ni bila ogrožena, nekaj stanovalcev Ospa pa je zapustilo domove predvsem zaradi vročine in dima. Podjetje 2TDK pa je preventivno evakuiralo svoje delavce z gradbišča drugega tira.

8

zračnih plovil , tako slovenskih kot italijanskih je pomagalo gasiti požar, ki se je izpod Socerba bliskovito širil proti okoliškim vasem

Brez pomoči iz zraka se gasilci na terenu s takšnim požarom težko spopadejo. “Teren je zelo razgiban, kamnit, težko prehoden. Imeli smo dolgo linijo in smo morali štukati cevi,” je povedal gasilec Nikola Rivić iz GB Koper, ki je vodil tečajnike za gozdne požare. Včeraj ob 19. uri je prišlo novih 120 gasilcev, z upanjem, da burja, ki bo po napovedih vztrajala do jutri, ne bi znova razplamtela ognja.

V Prebenegu in Križpotu pa so zvečer preventivno evakuirali vaščane, ki so noč prebili v telovadnici v Dolini.


Najbolj brano