Ogenj ustavili v zadnjem trenutku

“Če ne bi imeli tako dobrih vozil in tako hitrih gasilcev, bi zdaj gorelo najmanj 30 hektarjev,” je danes popoldne povedal regijski gasilski poveljnik Marko Adamič. Na požar pri vasi Ponikve so že klicali helikopter, vendar so ga preklicali, ker so gasilci ogenj hitro omejili. Gasilci nimajo nobenih dvomov: požar je nekdo podtaknil.

Zagorelo je  pri vasi Ponikve
Zagorelo je pri vasi Ponikve 

PONIKVE > Zagorelo je danes ob pol štirih popoldne pri vasi Ponikve, skoraj natančno na meji med sežansko in komensko občino. Zagorel je borov gozd, zaradi izredne suše pa je požar hitro dobival na moči in se začel širiti. Domačini so takoj poklicali na pomoč gasilce, hitremu in številčnemu odzivu mož v rdečih vozilih pa gre zahvala, da so požar hitro omejili.

Foto: Marko Pirjevec/ZGRS Sežana

“Klicali smo že helikopter, ker pa so številne gasilske ekipe tako hitro prihitele na kraj z najboljšimi vozili, smo požar hitro omejili in helikopter preklicali,” je pojasnil obalno-kraški regijski gasilski poveljnik Marko Adamič. Požar so kmalu po peti uri omejili, nato pa ga še nekaj časa gasili.

Peter Lah/ZGRS Sežana

Približno 400 metrov stran od roba požara so med gašenjem opazili drugi ogenj in takoj pomislili, da jim nekdo pred nosem neti požare, vendar so kasneje ugotovili, da je tja preskočil požar iz krošenj visokih borovcev. Glavni požar je obsegal šest hektarjev in pol, manjši pa dober hektar in pol površine.

Foto: Marko Pirjevec/ZGRS Sežana

Z ognjem se je spopadlo 64 gasilcev iz gasilskih društev Senožeče, Komen, Sežana, Štjak, Povir in sežanskega zavoda za gasilno in reševalno službo, ki so se na kraj pripeljali s 17 vozili. “Doma smo namenoma pustili gasilce iz Lokve, Divače in Materije, če bi se medtem zgodilo kaj drugega,” je Adamič opisal taktično odločitev.

Foto: Marko Pirjevec/ZGRS Sežana

Adamič je pri tem pohvalil opremljenost enot, predvsem s prilagojenimi in za požare v naravi zelo zmogljivimi vozili iz programa Kras. “Če ne bi bilo teh vozil in tako hitrega ukrepanja, bi zdaj gorelo najmanj 30 hektarjev,” ocenjuje. Med gašenjem so gasilci nekajkrat tudi bežali, saj so iz gozdne podrasti začeli pokati naboji in švigati krogle.

Na kraj so odhiteli tudi policisti in kriminalisti, ki bodo skušali odkriti vzrok požara, čeprav gasilci o tem nimajo nobenega dvoma. “Nekdo požiga, zagotovo, številni pa še vedno ne upoštevajo opozoril in kurijo, kot da ne velja nobena prepoved. Danes je bilo tako brez potrebe obremenjenih 64 gasilcev, porabili smo ogromno goriva, prerezali gume in cevi. Da sploh ne govorim o našem zdravju, ki smo ga izpostavljali. Ne razumem ljudi. Namesto, da bi delali kaj pametnega, kurijo šikaro in gozd, od katerega ne bo do imeli nikoli nič!” se jezi Adamič.


Najbolj brano