Na Goriškem na delu serijski vlomilci?

Skoraj 30 vlomov v hiše, predvsem na Ajdovskem in Vipavskem, se je zvrstilo v minulih dveh mesecih. V dveh primerih so vlomilci pobrali za približno 10.000 evrov plena. Policija poziva prebivalce, naj se dodatno zaščitijo, naj bodo pozorni na sumljive ljudi in vozila, če pa že postanejo žrtev tatvine, naj si zapomnijo čim več podrobnosti in jih posredujejo policistom.

 Foto: PU Nova Gorica
Foto: PU Nova Gorica

NOVA GORICA > “Januarja so policisti obravnavali deset vlomov, predvsem na Ajdovskem in Vipavskem, nekaj pa tudi na Goriškem, decembra pa so našteli 18 vlomov, spet večinoma na Ajdovskem in Vipavskem, nekaj pa tudi na Goriškem in Idrijskem. Skoraj v vseh primerih so vlomilci vlomili v hiše,” nam je dogajanje na severnem Primorskem opisal Dean Božnik z novogoriške policijske uprave.

Od skoraj 30 vlomov po višini ukradenega plena najbolj izstopata dva. Prve dni letošnjega leta so tatovi v hiši v okolici Nove Gorice naleteli na zbirateljske kovance, zlatnike, in več kosov zlatnine, zato so lastnika oškodovali za slabih 10.000 evrov, sredi minulega decembra pa so iz hiše prav tako v okolici Nove Gorice odnesli za približno 10.000 evrov zlatnine in denarja.

Opazili po dobrem mesecu

Šele včeraj so stanovalci hiše v vasi Lokavec nad Ajdovščino opazili, da so imeli v svoji hiši vlomilca. Domnevajo, da se je vlom zgodil že v drugi polovici decembra, tat pa je ukradel zlato zapestnico, nekaj verižic in prstan.

Na podlagi vseh teh dogodkov so z novogoriške policijske uprave pred dnevi opozorili javnost na povečano število tatvin in samozaščitne ukrepe. Pojasnili so, da storilci vlamljajo v hiše najpogosteje popoldan oziroma takoj ob mraku, za tarče pa si izbirajo hiše, v katerih je tema in že na zunaj izdajajo, da stanovalcev ni doma. Z montiračem ali močnejšim izvijačem nato vlomijo okna, vrata ali balkonska vrata ter vstopijo v notranjost.

Lastniki hiš opazijo razdejanje šele ko se vrnejo domov, kar lahko pomeni tudi nekaj ur po dejanju. Dlje časa kot mine od vloma do prihoda policistov, težje delo imajo ti, kriminalisti in kriminalistični tehniki, da najdejo uporabne sledi, ki bi jih pripeljale do tatov.

Storilci si za svoje tarče izbirajo hiše, pred katerimi jih čaka najmanj ovir in pri katerih je tveganje, da bi šlo lahko kaj narobe, najmanjše. Vlomilci se izogibajo tveganju, da bi srečali stanovalce, če jih kdo pri njihovih podvigih preseneti, običajno zbežijo. Pri preiskanih primerih so preiskovalci novogoriške policijske uprave ugotovili, da tatovi niso bili domačini, ampak so se iz drugih delov države ali celo iz tujine pripeljali v Vipavsko dolino in na Goriško vlamljat.

“Informacije, ki jih prejmemo od občanov, so v številnih primerih ključne za odkritje storilcev,” trdi Božnik in poziva vse žrtve tatvin, naj do prihoda policistov ne premikajo predmete ali spreminjajo kraj vloma, saj lahko s tem pokvarijo tudi sledi, ki so jih tatovi pustili za seboj. Obenem policisti prosijo vse domačine, naj bodo še bolj pozorni na dogajanje v njihovih vaseh in naj informacije o sumljivih ljudeh, avtomobilih ali dogajanju takoj posredujejo policistom na številko 113 ali 080 1200.

Še največ pa lahko za svojo varnost storijo sami; ob dolgih večerih naj vedno pustijo prižgane luči, tudi če gredo za kakšno urico ali dve zdoma, še bolj učinkovit je prižgan televizor, čeprav na domačem dvorišču je pametno avte dosledno zaklepati, ključe pa v stanovanju spraviti na varno mesto, z omar in polic umakniti denarnice in druge vrednejše predmete ter podobno.


Najbolj brano