“Na avtocesti ni več heca!”

Dobro leto po ustanovitvi uprave avtocestne policije, so danes v Postojni ustanovili še njeno primorsko enoto. V njej je trenutno dvanajst zaposlenih, na razpolago imajo štiri avte in dva motorja, ko (če) jo bodo popolnili, pa naj bi štela 52 ljudi. Enota bo v Postojni samo dober mesec dni, do konca junija se bo vselila v prostore ob nekdanji cestninski postaji pri Danah pred Sežano.

Namestnik generalnega direktorja policije Stanislav Vrečar je 
pozdravil novo enoto avtocestne policije.  Foto: Danijel Cek
Namestnik generalnega direktorja policije Stanislav Vrečar je pozdravil novo enoto avtocestne policije.  Foto: Danijel Cek

POSTOJNA > “Še pred dobrim letom smo bili med redkimi državami, ki niso imele avtocestne policije, danes pa se lahko z njo postavimo ob bok modernim evropskim policijam,” je na svečanosti ob ustanovitvi primorske enote avtocestne policije v Postojni dejal namestnik generalnega direktorja policije Stanislav Vrečar.

Prvega aprila lani so v Postojni ustanovili upravo avtocestne policije, lani tudi prvo enoto v Ljubljani, marca letos so ustanovili enoto v Mariboru, aprila v Celju in danes četrto enoto v Postojni. Septembra naj bi ustanovili še dolenjsko enoto v Novem mestu. “S tem bomo zaključili sistematično pokrivanje našega avtocestnega omrežja z avtocestno policijo,” je dejal Vrečar.

“To je seveda začetek, vsaka stvar potrebuje nekaj časa, da se vpelje, da morda izboljšamo določene reči. Ampak na splošno ocenjujem, da smo na dobri poti. Vse dogodke na avtocestah so morale prej obravnavati splošne policijske postaje, zdaj jih obravnava avtocestna policija,” je dodal in članom nove enote zaželel dobro delo ter jim dejal, naj ob tem ne zanemarijo svoje lastne varnosti.

Kršitelje lažje ujamejo

“Primorska avtocesta je ena najbolj obremenjenih avtocest v državi, v času turistične sezone peta najbolj obremenjena avtocesta v Evropi, zato je bila ta enota nujna,” je poudaril namestnik direktorja uprave avtocestne policije Mitja Palčič. “Bistveno je, da smo vidni in prisotni, da urejamo promet, da skrbimo za reševalni pas, da preprečujemo najhujše kršitve.”

Primorska enota avtocestne policije bo dober mesec v Postojni, nato pa se bo preselila v Dane pri Sežani. Foto: Danijel Cek

Palčič izpostavlja prednost koordinacije dela vseh avtocestnih enot iz enega centra. “Prej smo izgubljali čas s klicanjem iz enega na drugi OKC, zdaj iz enega centra pokrivamo celotno državo. Predvsem kršitelje iz tujine, ki si mislijo, da jih na njihovi poti čez Slovenijo ne bomo ujeli, zdaj zlahka prestrežemo. Če ga ne ustavi mariborska, ga ustavi celjska enota, potem je na vrsti ljubljanska, zdaj bo na voljo še koprska,” je pojasnil.

Čez en mesec selitev

Enote v svojih vrstah še nimajo kriminalistov, kot je bilo sprva predvideno, vendar Palčič pravi, da kriminaliteto na počivališčih zdaj s svojo prisotnostjo preprečujejo policisti, v bodoče pa bodo enote dobile tudi kriminaliste. Sicer pa je še povedal, da je ljubljanska enota lani obravnavala 13.000 kršitev, letos pa že 6000. Učinek avtocestne policije se po njegovem najbolj kaže v letošnjem 40-odstotnem zmanjšanju prometnih nesreč na avtocestah in hitrih cestah v primerjavi z lanskim letom. “Ljudje se zavedajo, da na avtocesti ni več heca,” je sklenil.

Enoto avtocestne policije koprske policijske uprave bo vodil dosedanji koprski komandir Aleš Kordič, enota pa se bo do konca junija iz Postojne preselila v nekdanje Darsove prostore ob nekdanji cestninski postaji pri Danah. Po Kordičevih besedah je lokacija primerna, ker bodo enote le nekaj minut oddaljene od hitre ceste proti Novi Gorici in še manj od glavne smeri od Postojne proti Kopru.


Najbolj brano