Kdo v Ponikvah ponoči podtika požare?

Dober mesec po nočnih požigih v Ponikvah se je zgodba v noči na ponedeljek ponovila. Gorela sta avtomobila, prvi ob vasi, drugi pa ob eni od hiš. Lastnika je zbudilo značilno prasketanje ognja. Včeraj so forenziki in policisti še opravljali ogled in iskali morebitne sledi za požigalcem.

Sredi noči je zagorelo  neregistrirano terensko vozilo ob vasi.   Foto: ZGRS Sežana
Sredi noči je zagorelo neregistrirano terensko vozilo ob vasi.  Foto: ZGRS Sežana

PONIKVE > Sporočilo o tem, da v Ponikvah gori, so sežanski poklicni gasilci in njihovi prostovoljni kolegi iz gasilskega društva Štjak dobili včeraj ponoči, kmalu po eni uri. Med vožnjo proti Ponikvam pa so gasilce obvestili še o enem požaru v vasi, nam je povedal vodja nočne intervencije Ladislav Žiberna iz sežanskega zavoda za gasilno in reševalno službo.

Ob vasi je okoli 1.15 zagorelo neregistrirano terensko vozilo. Požar ga je povsem uničil. “Ko smo prišli do vozila, je bilo terensko vozilo že v plamenih,” je povedal Žiberna. Ogenj so pogasili, nato pa vozilo pregledali še s termovizijsko kamero. Požar na drugem vozilu so omejili že domačini. Pogasili so ga z gasilnim aparatom in vodo. Gasilci so nato tudi ta avtomobil pregledali s termovizijsko kamero, je še pojasnil vodja intervencije.

V Ponikvah je včeraj ponoči posredovalo skupaj osem gasilcev iz sežanskega zavoda in prostovoljnega društva iz Štjaka. V vas so prihiteli s štirimi vozili.

Domačini so preprečili, da bi na vozilu opel corsa, ki je bilo parkirano pred hišo, nastala večja škoda. Avto je bil parkiran ob oknu, za katerim je spal lastnik. Sredi noči ga je zbudilo pokanje oziroma prasketanje ognja. Stekel je iz hiše, dogajanje je zbudilo tudi sosede, s katerimi so ogenj pogasili.

Vaščani so zaradi nočnih požarov zaskrbljeni, strah jih je, da se ne bi zgodilo še kaj hujšega, da bi zagorela kakšna hiša ali gospodarsko poslopje ... Skrbi jih za njihovo premoženje. “Ni prijetno, težko bomo v miru spali,” smo izvedeli od domačinov. Upajo, da bodo policisti kmalu ugotovili, kaj se dogaja in kdo požiga. V zadnjem času je bil to že četrti sumljiv požar.

Forenziki in policisti so včeraj v Ponikvah še opravljali ogled. Na koprski policijski upravi so pojasnili, da policisti še zbirajo obvestila, tudi v smeri kaznivega dejanja.

Nazadnje je v vasi gorelo pred dobrim mesecem, sredi septembra. Takrat smo poročali, da je vaščanko predramil vonj po dimu. Ko je pogledala, kaj se dogaja, pa je opazila, da plameni pri sosedih požirajo avto, parkiran pod kostanji. Gasilci so takrat požar pogasili, a je ogenj vozilo povsem uničil. Naslednje dopoldne pa je domačinka pri sosednji hiši opazila, da je pogorelo ostrešje lope. Ogenj je uničil del nastreška, pod katerim sta bila še mulčar in škropilnica. Že takrat so sumili, da je bil na delu požigalec. Za njim policisti še poizvedujejo. V začetku septembra so v bližini vasi gorele tudi bale sena.


Najbolj brano