Italijan ogoljufal koprsko podjetje

Koprski kriminalisti so državnemu tožilstvu ovadili Italijana, ki je vdrl v poštni sistem enega od koprskih podjetij in ga ogoljufal za 32.000 evrov.

Osumljeni je spremljal elektronsko komunikacijo med zaposlenimi iz koprskega podjetja  in  njihovim partnerjem iz Italije, 
nato pa plačilo preusmeril  na lažen račun.
Osumljeni je spremljal elektronsko komunikacijo med zaposlenimi iz koprskega podjetja in njihovim partnerjem iz Italije, nato pa plačilo preusmeril na lažen račun.  

KOPER > Iz podjetja, ki ima sedež v Kopru, so policisti v začetku lanskega leta dobili prijavo, da jih je nekdo ogoljufal. Takrat še neznani storilec je vdrl v elektronsko komunikacijo med koprskim podjetjem in njihovim poslovnim partnerjem iz Italije. Iz podobnega e-poštnega računa, kot ga je uporabljalo italijansko podjetje, je v družbo pošiljal več elektronskih sporočil in se predstavljal kot njihov poslovni partner, so pojasnili na koprski policijski upravi.

Na takšen način je goljuf zavedel slovensko podjetje, ki mu je na njegov bančni račun v tujini nakazalo 32.000 evrov. Koprski kriminalisti so po prijavi sodelovali z italijanskimi kolegi in s tamkajšnjimi pravosodnimi organi. Dobili so podatke, s katerimi so potrdili sum, da je koprsko podjetje oškodoval 58-letni italijanski državljan. Po naših podatkih je ogoljufal večje podjetje s sedežem v Kopru, ki ima veliko poslovnih stikov s partnerji v tujini, tudi v Italiji.

32.000

evrov so iz koprskega podjetja nakazali na račun italijanskega goljufa

V tem primeru so kriminalisti prek instituta evropskega preiskovalnega naloga italijanske pravosodne organe zaprosili za pomoč pri zaslišanju osumljenega. Izkazalo se je, da so 58-letnika v Italiji že obravnavali zaradi podobnih kaznivih dejanj. Po končani preiskavi, med katero so zbrali dovolj dokazov, so koprskemu tožilstvu 58-letnika ovadili zaradi kaznivega dejanja goljufije.

Sicer pa na koprski policijski upravi opozarjajo, da zadnja leta pogosteje preiskujejo vdore v informacijske sisteme in zlorabe elektronskih komunikacij. V zadnjem letu so dobili še več prijav zlorab elektronskih komunikacij med slovenskimi podjetji in njihovimi poslovnimi partnerji iz tujine. “Ne gre za pravilo, a na udaru so predvsem podjetja, ki s tujino poslujejo v velikih zneskih. Napadalci lahko podatke o podjetjih enostavno pridobijo iz javno dostopnih evidenc,” poudarja Anita Leskovec, tiskovna predstavnica koprske policijske uprave.

Goljufi vdirajo v eletronske poštne sisteme podjetij in spremljajo njihovo elektronsko komunikacijo s strankami. “Ko dobijo dovolj informacij o poslovnih procesih, lahko v ključnem trenutku aktivno posežejo v komunikacijo in kupcu pošljejo lažno sporočilo o spremembi transakcijskega računa,” način delovanja storilcev opisujejo kriminalisti. Plačilo računov in drugih stroškov tako preusmerijo na svoje lažne bančne račune. Žrtve takšnih goljufov so tako večja kot manjša podjetja. Preden zaposleni ugotovijo, da je nekaj narobe, pa lahko nastane velika škoda, ki znaša od nekaj tisoč evrov do več deset tisoč evrov.


Najbolj brano