Gasilci reševali oba voznika in 30 bikov

Več kot devet ur je bila včeraj zaprta avtocesta med Postojno in Razdrtim. Promet je ustavila nesreča tovornjaka, ki je prevažal 30 bikov. Voznik je s tovornjakom trčil v varovalno ograjo na levi strani in jo prebil, nato pa se je vozilo prevrnilo na nasprotni pas avtoceste. Voznik se je huje poškodoval, sopotnik laže, eden od bikov je takoj poginil.

Bike so iz prikolice  premestili v drugo tovorno vozilo in jih 
odpeljali v Postojno.  Foto: PGD Postojna
Bike so iz prikolice premestili v drugo tovorno vozilo in jih odpeljali v Postojno.  Foto: PGD Postojna

RAZDRTO > Voznik tovornega vozila celjske registracije se je ob 1.28 peljal od Postojne proti Senožečam. Malo pred izvozom za Novo Gorico (pred razcepom Nanos) se je tovorno vozilo prevrnilo. Prebilo je varovalno ograjo med voznima pasovoma in se prevrnilo na nasprotni vozni pas, zato promet ni bil mogoč ne v eno ne v drugo smer. Po nesreči so vse živali ostale v prikolici.

V kabini sta ostala ujeta 46-letni voznik in njegov deset let mlajši sovoznik, oba doma s Celjskega. Iz kabine vozila so ju s tehničnim posegom rešili postojnski gasilci. Ekipa nujne medicinske pomoči iz postojnskega zdravstvenega doma ju je nato oskrbela in z reševalnim vozilom odpeljala na zdravljenje v ljubljanski klinični center. S koprske policijske uprave so sporočili, da se je voznik po prvih podatkih v nesreči huje poškodoval, sopotnik pa je utrpel manjše poškodbe.

V prikolici je bilo 30 bikov, eden je zaradi poškodb takoj poginil. Gasilci so ostale pomagali rešiti iz prevrnjene prikolice v druga vozila. Govedo so hoteli čim prej postaviti na noge, nato pa so jih prek zadnje rampe preselili v manjši tovornjak. Govedo so že ponoči odpeljali v Postojno. Na kraju nesreče so bili tudi veterinarji. Po neuradnih informacijah naj bi za živali odredili zakol.

Do zgodnjega dopoldneva so z avtovleko odstranili tudi tovorno vozilo in prikolici, delavci Darsa pa so počistili cestišče. Avtocesto so nekaj minut pred 11. uro odprli, vendar sta bila prehitevalna pasova zaprta še ves dan.

Promet je bil do 11. ure z avtoceste pri Razdrtem preusmerjen na staro cesto do Senožeč, enako je bilo v obratni smeri. Na Darsu so pojasnili, da bodo uničeno varnostno ograjo zamenjali do predvidoma danes popoldne. Sicer pa je zaradi nesreče na cestni infrastrukturi po prvih grobih ocenah nastalo za približno 40.000 evrov škode, je povedal Marjan Koler z Darsa. Uničenih je nekaj deset metrov jeklene varnostne ograje, poškodovana je tudi oprema na vozišču ter bankina.

Po nesreči so se mnogi spraševali, ali je voznika glede na nočno uro med vožnjo premagala utrujenost ali se je nesreča morda zgodila zaradi močne burje. Na koprski policijski upravi so pojasnili, da je bil vzrok nesreče po za zdaj ugotovljenih okoliščinah nepravilna stran ali smer vožnje.


Najbolj brano