Braničanu bodo sodili zaradi smrti pešca

Skoraj na pragu domače hiše je sredi novembra leta 2017 zvečer obležal 69-letni domačin iz Potoč, ki ga je med prečkanjem ceste zbil voznik kombija. Poškodbe, ki jih je utrpel pešec, so bile tako hude, da je uro in pol po nesreči v bolnišnici umrl. 40-letni Uroš S. prejšnji teden krivde za povzročitev prometne nesreče iz malomarnosti ni priznal. Sojenje se bo začelo marca.

Voznik kombija iz Branika je 69-letnika zadel s sprednjim levim 
delom.
Voznik kombija iz Branika je 69-letnika zadel s sprednjim levim delom. 

NOVA GORICA > Bilo je sredi novembra leta 2017, ko je zaradi posledic trka kombija v Potočah umrl 69-letni domačin Silvo Č.. Za volanom kombija je bil tedaj 38-letni Uroš S. iz Branika, ki je v četrtek stopil pred sodnico novogoriškega okrožnega sodišča.

Je bila usodna hitrost?

Na predobravnavnem naroku ni priznal krivde za kaznivo dejanje povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti, v kateri je umrl pešec, ki ceste sicer ni prečkal na prehodu za pešce, saj ga v Potočah nimajo. Novogoriško tožilstvo trdi, da je Uroš S. usodnega dne ob 18.05 pred gostilno v Potočah zaradi neprilagojene hitrosti povozil domačina.

Silvo Č., znani gostilničar iz Potoč, se je 15. novembra leta 2017 nekaj minut po 18. uri s parkirišča odpravil čez cesto proti svoji hiši. Takrat je z njegove desne strani iz Dobravelj pripeljal 38-letni voznik Volkswagnovega kombija in ga očitno spregledal. Z levim sprednjim delom kombija ga je zadel, Silva Č. pa je zaradi udarca odbilo nekaj metrov naprej, kjer je obležal negiben.

Voznik kombija je po trku takoj ustavil, na kraj nesreče so prihiteli ajdovski poklicni gasilci in novogoriški prometni policisti ter reševalci, ki so domačina oskrbeli in se trudili, da bi ga ohranili pri življenju. Z reševalnim vozilom so ga odpeljali v šempetrsko bolnišnico, kjer je kljub trudu zdravnikov uro in pol po nesreči umrl.

“V Potočah na cesti nimamo ne prehoda, ne pločnika in ne javne razsvetljave. Že leta opozarjamo, prosimo, predlagamo. Samo v prejšnjem in tem mandatu smo ajdovski občini dvakrat poslali predlog za ureditev prehoda za pešce,” je po nesreči povedal predsednik sveta krajevne skupnosti Kamnje-Potoče Peter Vodopivec.

Si bodo ogledali kraj nesreče?

Ne glede na to, da v Potočah nimajo ne prehoda za pešce ne osvetljene ceste, so novogoriški prometni policisti zaradi povzročitve prometne nesreče ovadili voznika kombija, preiskovalna sodnica je za pokojnega pešca odredila sodno obdukcijo, z nesrečo pa se je v preiskavi podrobneje ukvarjal tudi sodni izvedenec.

Tožilstvo je obtožnico proti Braničanu vložilo junija lani, proti njej je ugovarjal njegov odvetnik Bruno Krivec. Senat novogoriškega okrožnega sodišča je ugodil ugovoru, a se s tem ni strinjalo tožilstvo, ki se je pritožilo. Koprski višji sodniki so nato ugodili pritožbi tožilstva in obtožnica je postala pravnomočna.

V tem primeru namreč odmeva vprašanje, zakaj je pešec spregledal kombi in zakaj voznik kombija ni videl pešca. Tako je obtoženčev zagovornik Bruno Krivec sodišču predlagal, naj si prav zaradi vprašanja vidljivosti na cesti, ki gre skozi Potoče, ogledajo kraj prometne nesreče. “Predlagam, da se ogled opravi po zaslišanju prič in pred zaslišanjem izvedenca,” je še dodal.

Sodnica Darinka Kogoj, ki bo o dokaznih predlogih odločala v nadaljevanju, je glavno obravnavo razpisala v začetku marca.


Najbolj brano