Pahor 2.0

Sinočnji volilni izid ni presenečenje. Pred tremi meseci bi tolikšna zmaga serijskega poraženca zadnjih dvanajstih mesecev - najprej parlamentarnih, potem še strankarskih volitev - zvenela kot utopija, danes je realnost. Na tem mestu novemu predsedniku čestitamo, boj je bil pošten, zmaga zaslužena. Kaj smemo od njega pričakovati, celo zahtevati?

V prvi fazi naj poskrbi predvsem za oblikovanje pakta med politiko in državljani. Da med obema zija globok prepad, je menda jasno. K sebi naj povabi pametne ljudi, besedo naj da civilni družbi, znanstvenikom, gospodarstvenikom, sposobnim in pridnim ljudem, ki živijo življenje, kot jim ga oblikuje politika. Posluša naj, ne govori. Politiki mora vrniti vsaj nekaj ugleda in zaupanja, politični proces pa z ulice vrniti v parlament. Granitne kocke kot obliko politične govorice naj nadomestijo premišljene, ne nujno neduhovite razprave v urejenih dvoranah. Če mu to uspe, mu oprostimo tudi kakšen pahorizem tipa “krucefiks”.

Ne bi bilo odveč, če bi poskrbel, da se mu ne zgodita nova Simona Dimic ali Drago Isajlović, tega ljudje ne marajo. Aroganco in oblastništvo svojega kabineta naj brzda že danes, naj ne čaka na vselitev na Erjavčevo. Naj ne igra skromnosti, kjer ta ni na mestu, kavo naj mu plačuje proračun. In naj, za božjo voljo, ne daje vtisa, kot da se nam bliža konec sveta. Sinoči mu to zadnje ni najbolje uspelo. Na dan volilne zmage se smeh spodobi.

Upamo, da ne bo ponavljal napak Pahorja premierja, za kar bo na mestu predsednika republike manj priložnosti. Od predsednika nihče ne pričakuje, da bo reševal državna podjetja, proračun, izvajal reforme, gladil odnose s sosedi ... To rešuje vlada, predsednik jo lahko z udobne distance opominja, če in ko kaj dela “narobe”. Pri čemer dobro ve, da njegov neposrečeni premierski mandat ni pozabljen in da ga lahko hitro spomnijo nanj. Prav nesrečno predsedovanje vladi je ta hip najtežji kos prtljage, ki ga novoizvoljeni predsednik nese s seboj v petletni mandat. Samo od njega je odvisno, kako hitro se ga bo znebil.

#279-GLAVNI TEKST-JK


Preberite še


Najbolj brano