• Zvezda in titovke so očitno bolj padle v oči kot mavrica z jasnim sporočilom za mir in sožitje.
    Zvezda in titovke so očitno bolj padle v oči kot mavrica z jasnim sporočilom za mir in sožitje.
  • Skupinska fotografija svatov in prijateljev pevcev iz tržaškega pevskega zbora na osrednjem tržaškem trgu; v ozadju plapola  jugoslovanska zastava z rdečo zvezdo.
    Skupinska fotografija svatov in prijateljev pevcev iz tržaškega pevskega zbora na osrednjem tržaškem trgu; v ozadju plapola jugoslovanska zastava z rdečo zvezdo.

“Titovska” svatba sredi Trsta

četrtek, 11. avgust 2011, 12:29

Čeprav se je veseli dogodek zgodil že pred nekaj dnevi, poroka predsednika Tržaškega partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič še vedno precej odmeva v Trstu. Kako ne, ko pa je na osrednjem tržaškem trgu plapolala jugoslovanska zastava, nekateri svatje pa so si na glavo celo nadeli “zloglasne” titovke.

TRST> In to sredi Trsta, ki pregovorno velja za trdnjavo italijanstva ...

Tržaški Slovenec Igor Pavletič, dolgoletni predsednik in solist Tržaškega partizanskega pevskega zbora (TPPZ) Pinko Tomažič, in njegova izvoljenka, Rusinja Larisa Isaeva, sta bila potem, ko sta kar v treh jezikih - slovenščini, italijanščini in ruščini - dahnila usodni da, prijetno presenečena, ko sta pred občinsko stavbo na Trgu zedinjenja Italije (Piazza Unita) zagledala pisano množico sorodnikov in prijateljev, ki so jima pripravili prav poseben sprejem.

Ni namreč običajno, da bi sredi Trsta plapolala rdeče-belo-modra jugoslovanska zastava s peterokrako, pa tudi zastave garibaldincev z všito rdečo zvezdo na italijanski trobojnici ne srečamo prav pogosto. Tudi titovke, ki so si jih nadeli nekateri svatje, so pritegnile poglede mimoidočih. In ko so Pavletičevi sopevci ob spremljavi harmonike ubrano zapeli Vstajenje Primorske, Trst je naš in Internacionalo, pesmi torej, na katerih sloni poslanstvo partizanskega zbora, ki bo prihodnje leto praznoval svojo 40-letnico delovanja, je dogodek vzbudil še večjo pozornost.

Zakonca Pavletič je poročil deželni poslanec iz stranke Komunistične prenove Igor Kocijančič (sicer Pavletičev prijatelj iz otroštva). Mladoporočencema je na trgu čestital celo sam tržaški župan Roberto Cosolini, ki je na veliko ogorčenje desne sredine nedolgo tega “dovolil”, da položaj predsednika tržaškega občinskega sveta zasede Slovenec Iztok Furlanič iz Zveze levice, ki ne skriva svoje simpatije do pokojnega maršala Tita. Zaradi vsega tega so se po Trstu kaj kmalu razširile govorice o nostalgični svatbi Titovih privržencev ... In Trst je znova pokazal svoj slabo prikrivani obraz.

“Očitno jih še vedno motimo ... In jih bomo motili še naprej,” je samo zamahnila z roko ena od svatinj. PV


Povej naprej: