Temna čokolada znižuje krvni pritisk

Ljudje, ki zjutraj pojedo tablico temne čokolade in zvečer popijejo kozarec rdečega vina, si znižajo krvni tlak ter tako podaljšajo življenje, ugotavljajo avstralski znanstveniki.

Temna čokolada in črno vino znižujeta krvni pritisk Foto: Wikipedia
Temna čokolada in črno vino znižujeta krvni pritisk Foto: Wikipedia

SYDNEY> Dodajajo, da je seveda še bolje, če ljudje poleg tega redno telovadijo ter zmanjšajo vnos soli, kar prav tako znižuje tlak, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Znanstveniki z univerze v Adeleidu poudarjajo, da je kakav bogat s flavanoli, ki širijo krvne žile ter tako pospešujejo pretok krvi. Ocenjujejo, da bi bila primerna količina približno 100 gramov temne čokolade.

Temna čokolada vsebuje med 50 in 85 odstotkov kakava, mlečna pa do 30 odstotkov, zaradi česar je prva bolj priporočljiva za znižanje tlaka.

Flavanoli so tudi v zelenem čaju, temnih vrstah jagodičevja ter v rdečem vinu.

Avstralska raziskava je zajela prek 800 ljudi, le redki pa so poročali o nezaželenih stranskih učinkih.

STA


Najbolj brano