Slovaške znamke dišijo po cimetu

Da bodo voščilnice ob božiču in novem letu letos tudi dišale po teh praznikih, se je slovaška pošta odločila za izdajo poštne znamke s cimetovim vonjem. Znamke v vrednosti 40 centov, na katerih je podoba tipičnega slovaškega medenjaka v obliki ribe, so na prodaj že od novembra.

Slovaška pošta prodaja znamke z vonjem cimeta
Slovaška pošta prodaja znamke z vonjem cimeta  

BRATISLAVA>“Riba v naši državi ni samo tipična božična jed, je tudi simbol Kristusa,” je izbiro motiva utemeljila slovaška pošta. Znamke bodo zadišale, ko jih bodo pošiljatelji nalepili na kuverto, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Medenjake, ki dišijo po cimetu, na Slovaškem pred božičem množično pečejo doma in jih nato ponudijo gostom. Poleg medenjakov v prazničnem času na Slovaškem tradicionalno pečejo pletenico z rozinami, ki ji pravijo vianočka, ter makovo, orehovo in medeno torto.

Slovaške gospodinje so v 19. stoletju svetovale, da bi morali med božičnimi praznikih jesti meso živali, ki nimajo nog, na dan Kristusovega rojstva meso živali, ki imajo dve nogi, na štefanovo pa meso takih s štirimi nogami. Prvo meso bi morali cvreti, drugega peči, tretje pa kuhati ali dušiti.

STA


Najbolj brano