Manj rdečega mesa, manj nevarnosti za prerano smrt

Znanstveniki ameriške univerze Harvard so na podlagi rezultatov dolgoletne raziskave potrdili, kar so mnogi že dolgo domnevali. Uživanje rdečega mesa, še posebej predelanega, opazno poveča nevarnost prezgodnje smrti. Podobno velja tudi za uživanje sladkanih pijač.

Uživanje ene porcije rdečega mesa - govedine, svinjine ali jagnjetine - na dan poveča nevarnost prezgodnje smrti za 13 odstotkov. Uživanje predelanega rdečega mesa, kot so klobase, salame, slanina ali hrenovke, pa nevarnost poveča kar za 20 odstotkov. Foto: /
Uživanje ene porcije rdečega mesa - govedine, svinjine ali jagnjetine - na dan poveča nevarnost prezgodnje smrti za 13 odstotkov. Uživanje predelanega rdečega mesa, kot so klobase, salame, slanina ali hrenovke, pa nevarnost poveča kar za 20 odstotkov. Foto: /

BOSTON> Raziskava je zajela 37.698 moških in 83.644 žensk, ki so jih spremljali 22 oziroma 28 let. Udeleženci so morali vsaka štiri leta izpolniti vprašalnik o prehrambenih navadah.

Uživanje ene porcije rdečega mesa - govedine, svinjine ali jagnjetine - na dan poveča nevarnost prezgodnje smrti za 13 odstotkov. Uživanje predelanega rdečega mesa, kot so klobase, salame, slanina ali hrenovke, pa nevarnost poveča kar za 20 odstotkov.

Če rdeče meso zamenjajo razni oreščki, nevarnost prezgodnje smrti pade za 19 odstotkov, perutnina in polnozrnati kruh jo znižata za 14 odstotkov, ribe pa za sedem odstotkov.

Za Američane so usodne tudi sladkane pijače. To je ugotovila študija, ki je 22 let spremljala 42.000 moških. Kozarec sladkane pijače na dan poveča nevarnost prezgodnje smrti za 20 odstotkov.

Študiji nista le koristen napotek za ljudi, temveč tudi za ameriško zdravstvo. Kar 75 odstotkov letnih stroškov za zdravstvo, ki v ZDA znašajo 2600 milijard dolarjev, namreč odpade na kronične bolezni, ki jih v veliki meri povzročajo prav slabe prehrambene navade.

STA


Najbolj brano