1000 nedelj zapored na Nanos in domov

“V naslednjih letih se bom ob nedeljah tisočkrat zapored povzpel na vrh Nanosa,” si je Franc Žigman iz Koč pri Prestranku, pred natanko 19 leti in 19 tedni, zadal svoj pohodniški cilj. In minulo nedeljo ga je tudi dosegel.

Franc Žigman vako nedeljo, vse od leta 1994, hodi na Nanos. Ob spoštljivem jubilejnem vzponu so ga sovaščani na vrhu pričakali s torto. Foto: Tone Svet
Franc Žigman vako nedeljo, vse od leta 1994, hodi na Nanos. Ob spoštljivem jubilejnem vzponu so ga sovaščani na vrhu pričakali s torto. Foto: Tone Svet

KOČE, NANOS >“Naj pada dež, sneg ali pa sije sonce. Doslej zaradi vremenskih razmer nisem zamudil niti ene nedelje na Nanosu,” nam je Franc Žigman odvrnil na vprašanje, ali ga je sneg pred dvema dnevoma presenetil in zmotil, ko se je ob 5. uri zjutraj izpod Razdrtega odpravil na pohod na visoko kraško planoto, od koder v jasnem vremenu pogled sega daleč naokoli, vse tja do morja.

V vseh teh letih, odkar že ob 6. uri v nedeljo strumno vkoraka v Vojkovo kočo, ga ni nič ustavilo. “Niti bolezen, to odnese nanoška burja. Če bi šli vsi tisti, ki čakajo na obisk pri zdravnikih, pogosteje na Nanos, bi bili zdravi kot dren in ne bi potrebovali nobenih tablet,” je prepričan neutrudni Žigman, ki so ga ob tisočem zaporednem nedeljskem vzponu v koči s torto pričakali sovaščani iz Kulturno športnega društva Koče.

Podelili so mu plaketo in ga razglasili za častnega člana društva s posebnimi zaslugami. “Vsi mu želimo, da bi še naprej ostal tako klen in zvest naši ljubi gori,” so dobre želje izrazili člani društva, kot tudi nekdanji komenski župan Jožef Adamič, ki mu je pred vzponom v Razdrtem poklonil pohodniško palico.

Pohodnik tako že kuje nove načrte. A tokrat ne zase. Čeprav bo še zakorakal tja proti vrhu primorskega velikana, pa išče svojega naslednika. “Želim, da bi to tradicijo nedeljskih vzponov nadaljeval kdo iz mlajše generacije. Toda, kaj, ko za zdaj tega junaka ni na vidiku. Mladi so vse bolj zaležani na kavčih,” pravi Žigman. In, če se ne bo nihče od mladih mož javil prostovoljno? “Pa ga bom kot častni član društva določil jaz,” se je s smehom salomonske rešitve domislil Žigman.

LORI FERKO


Najbolj brano