Zakaj so nekateri pijani že po kozarčku, drugi pa “ga nesejo”

Znanstveniki iz državne univerze v Washingtonu so skozi študijo ugotavljali, kaj vpliva na to, da nekateri ljudje zmorejo popiti velike količine alkohola, ne da bi kazali znake pijanosti, drugi pa prenesejo le kozarček ali dva.

Zakaj nekateri zmorejo spiti več alkohola kot drugi, preden jih 
“prime”? Odgovor je v občutljivosti možganskega receptorja. Foto: Pixabay.Com
Zakaj nekateri zmorejo spiti več alkohola kot drugi, preden jih “prime”? Odgovor je v občutljivosti možganskega receptorja. Foto: Pixabay.Com

WASHINGTON > Odgovor so našli v receptorju, ki se nahaja v zadnjem delu možganov. Izsledki študije, ki so jih nedavno objavili v strokovni reviji Journal of Neuroscience, razkrivajo, da je pri nekaterih ljudeh tako imenovani receptor GABAA bolj občutljiv na alkohol kot pri drugih.

Pri določenih osebah se receptor, ki je povezan z živčnim sistemom, odzove že na zelo majhne količine alkohola. Upočasni aktivnost možganskih celic, kar prinese zmanjšanje stresa, hkrati pa ovira druge funkcije, kot sta ravnotežje in gibanje, govor ... Pri ljudeh, ki prenesejo velike količine alkohola, je občutljivost receptorja bistveno manjša in se sproži pozneje. To pa lahko privede do alkoholizma.

Znanstveniki menijo, da bi namerno povečanje občutljivosti GABAA receptorja lahko bil učinkovit recept za odpravo prekomernega uživanja alkohola.

Spletno uredništvo


Najbolj brano