V Sloveniji pijemo “odpadni material”

Čaj v vrečkah, ki ga večinoma pijemo v Sloveniji, je nekakšen odpadni material v proizvodnji pravega čaja, je v pogovoru za spletni portal siol.net ocenil specialist za prehrano Rok Bohinc.

Pravi čaj  izhaja iz rastline camellia sinensis, ki raste v Aziji. Iz 
nje  z različno obdelavo in pripravo pridobivajo  zeleni, črni, 
beli čaj, olong in pu-erh. Foto: Leo Caharija
Pravi čaj izhaja iz rastline camellia sinensis, ki raste v Aziji. Iz nje z različno obdelavo in pripravo pridobivajo zeleni, črni, beli čaj, olong in pu-erh. Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > “V čajne vrečke in na množični trg prodaje čaja se daje predvsem prah, ki je stranski proizvod pridelave in obdelave čajnih lističev, namenjenih za prodajo,” pravi Rok Bohinc. In pravi zaradi tega je čaj v lističih dražji, saj gre za osnovni izdelek.

Pravi čaj izhaja iz rastline camellia sinensis, ki raste v Aziji. Iz nje z različno obdelavo in pripravo pridobivajo zeleni, črni, beli čaj, olong in pu-erh. Najmanj je obdelan prav zeleni čaj, ki ima tudi največ pozitivnih učinkov na naše telo.

Kako prepoznati dober čaj? Dober čaj nima dodanih umetnih arom, aromatičnih olj ali celo parfumov, z vročo vodo pa ga lahko prelijemo več kot enkrat, pravi Bohinc. Pri zelenem čaju je pomembno, da je barva lističev zelena in nikakor ne rjava.

Spletno uredništvo


Najbolj brano