Svečano in duhovito za praznike

Valerio Lutman je zmagovalec nedavno končanega resničnostnega šova Gostilna išče šefa. Doma je iz Šempetra, izpred televizijskih kamer pa se je takoj vrnil med sodelavce v novogoriškem Hitu. V torek je v restavraciji Mediterraneo v Perli s sodelavci pripravil jedi za poseben večer s plesom, z Matjažem Šinigojem, glavnim kuharjem v Perli, pa sta pripravila namig za praznični jedilnik z mesnimi jedmi za bralce Primorskih novic.

Valerio Lutman Foto: Leo Caharija
Valerio Lutman Foto: Leo Caharija

Račka, ki ni utekla izpod Božičkovih sani (račje prsi)

račje prsi: 2 kosa

pomaranča: 150 g

tartufov med: 80 g

črni tartuf: 20 g

pinjole: 50 g

kaki vanilja: 150 g

zelena jabolka: 150 g

solatnice: 50 g

olivo olje: 60 g

sol in poper

Račje prsi solimo, popramo in opečemo v ponvi. Postavimo jih v pekač, namažemo z medom in pokapamo s pomarančnim sokom. V pečici, segreti na 56 stopinj Celzija, jih pečemo približno 2 uri, da so še vedno sočna, pri čemer pazimo, da ne prekoračimo želene temperature. Ohladimo in narežemo. Postavimo jih na krožnik, pokapamo še malo z medom in potresemo s praženimi pinjolami. Dodamo jabolko in kaki, narezana na trakce, ter okrasimo z zabeljenimi solatnicami.

Božičkova kapa (rižota z rdečo peso in sirom burrata)

riž carnaroli: 300 g

maslo: 60 g

parmezan: 60 g

rdeča pesa, kuhana in zmiksana: 80 g

goveja juha: 1,5 l

sir burrata: 200 g

šalotka: 150 g

oljčno olje

sol poper

listi mete

Šalotko drobno sesekljamo in prepražimo na oljčnem olju. Ko postekleni, dodamo riž, ga prepražimo in zalijemo z malo goveje juhe. Juho stalno prilivamo, dokler se riž ne zduši. Dodamo maslo, parmezan in rdečo peso, pomešamo in serviramo. Potresemo z ročno sesekljanimi listi mete. Zraven ponudimo sir burrata.

Si je privoščil…………mmmmmm (goveji file s pistacijo, polentin krapec in hruškova omaka)

(goveji file s pistacijo)

goveji file: 800 g

pistacija, sesekljana in pražena: 150 g

oljčno olje

timijan

Goveji file posolimo in popopramo, dodamo timijan in opečemo. Postavimo ga v pečico, segreto na 56 stopinj Celzija, in pustimo peči, pri čemer računamo, da se 1 cm fileja peče uro in pol. Ko je meso pečeno, ga povaljamo v pistaciji in narežemo na rezine.

(polentin krapec)

Testo

moka durum: 100 g

navadna moka: 50 g

jajce: 1

rumenjak: 2

oljčno olje: 1 žlica

Sestavine zgnetemo v testo in pustimo eno uro počivati v hladilniku dobro zavito, da ni v stiku z zrakom. Zvaljamo ga na tanko in z okroglim modelom izrežemo velik krog. Robove pomažemo z vodo, v sredino damo nadev in stisnemo robove, da dobimo želeno obliko.

Nadev

polenta: 80 g

sir parmezan: 50 g

maslo: 50 g

žajbelj

Polento mehko skuhamo. Ko se ohladi, dodamo nariban parmezan, stopimo maslo ter mu dodamo žajbelj in malo vode, v kateri so se prej kuhale testenine. V isti vodi nato še malo pokuhamo krape.

(hruškova omaka)

hruške: 200 g

Olupimo hruške in jih kuhamo v oslajeni vodi. Odcedimo vodo in zmiksamo hruške, na koncu dodamo maslo.

Pandoro, ki ni dočakal naslovnika, se je ponesrečil

(karamelna omaka)

sladkor: 100 g

sladka smetana: 250 ml

V ponvi stopimo sladkor in počakamo, da porjavi. Zalijemo ga s sladko smetano ter pokuhamo do primerne gostote.

(pandoro ali panetone)

pandoro: 320 g

Raztrgamo ga na male kose.

(čokoladi beli ganache)

bela čokolada: 150 g

sladka smetana: 150 ml

cointreau: 20 ml

Smetano zavremo in dodamo čokolado, ohladimo in dodamo cointreau.

(drobljenec)

moka: 100 g

maslo: 100 g

sladkor: 100 g

lešniki: 50 g

ščepec soli

Vse sestavine združimo, nadrobimo na pekač in približno 10-15 minut pečemo pri 180 stopinjah Celzija.

(sladoled iz pečenega jabolka)

dve veliki jabolki zlati delišes

sladoled mlečni cvet

Jabolka spečemo v peči, ohladimo in poberemo čežano, ki jo vmešamo v sladoled in hitro serviramo.


Najbolj brano