Svečano in duhovito za praznike
Zanimivosti
26. 12. 2014, 10.50
, posodobljeno: 31. 10. 2017, 18.14
Valerio Lutman je zmagovalec nedavno končanega resničnostnega šova Gostilna išče šefa. Doma je iz Šempetra, izpred televizijskih kamer pa se je takoj vrnil med sodelavce v novogoriškem Hitu. V torek je v restavraciji Mediterraneo v Perli s sodelavci pripravil jedi za poseben večer s plesom, z Matjažem Šinigojem, glavnim kuharjem v Perli, pa sta pripravila namig za praznični jedilnik z mesnimi jedmi za bralce Primorskih novic.
Račka, ki ni utekla izpod Božičkovih sani (račje prsi)
račje prsi: 2 kosa
pomaranča: 150 g
tartufov med: 80 g
črni tartuf: 20 g
pinjole: 50 g
kaki vanilja: 150 g
zelena jabolka: 150 g
solatnice: 50 g
olivo olje: 60 g
sol in poper
Račje prsi solimo, popramo in opečemo v ponvi. Postavimo jih v pekač, namažemo z medom in pokapamo s pomarančnim sokom. V pečici, segreti na 56 stopinj Celzija, jih pečemo približno 2 uri, da so še vedno sočna, pri čemer pazimo, da ne prekoračimo želene temperature. Ohladimo in narežemo. Postavimo jih na krožnik, pokapamo še malo z medom in potresemo s praženimi pinjolami. Dodamo jabolko in kaki, narezana na trakce, ter okrasimo z zabeljenimi solatnicami.
Božičkova kapa (rižota z rdečo peso in sirom burrata)
riž carnaroli: 300 g
maslo: 60 g
parmezan: 60 g
rdeča pesa, kuhana in zmiksana: 80 g
goveja juha: 1,5 l
sir burrata: 200 g
šalotka: 150 g
oljčno olje
sol poper
listi mete
Šalotko drobno sesekljamo in prepražimo na oljčnem olju. Ko postekleni, dodamo riž, ga prepražimo in zalijemo z malo goveje juhe. Juho stalno prilivamo, dokler se riž ne zduši. Dodamo maslo, parmezan in rdečo peso, pomešamo in serviramo. Potresemo z ročno sesekljanimi listi mete. Zraven ponudimo sir burrata.
Si je privoščil…………mmmmmm (goveji file s pistacijo, polentin krapec in hruškova omaka)
(goveji file s pistacijo)
goveji file: 800 g
pistacija, sesekljana in pražena: 150 g
oljčno olje
timijan
Goveji file posolimo in popopramo, dodamo timijan in opečemo. Postavimo ga v pečico, segreto na 56 stopinj Celzija, in pustimo peči, pri čemer računamo, da se 1 cm fileja peče uro in pol. Ko je meso pečeno, ga povaljamo v pistaciji in narežemo na rezine.
(polentin krapec)
Testo
moka durum: 100 g
navadna moka: 50 g
jajce: 1
rumenjak: 2
oljčno olje: 1 žlica
Sestavine zgnetemo v testo in pustimo eno uro počivati v hladilniku dobro zavito, da ni v stiku z zrakom. Zvaljamo ga na tanko in z okroglim modelom izrežemo velik krog. Robove pomažemo z vodo, v sredino damo nadev in stisnemo robove, da dobimo želeno obliko.
Nadev
polenta: 80 g
sir parmezan: 50 g
maslo: 50 g
žajbelj
Polento mehko skuhamo. Ko se ohladi, dodamo nariban parmezan, stopimo maslo ter mu dodamo žajbelj in malo vode, v kateri so se prej kuhale testenine. V isti vodi nato še malo pokuhamo krape.
(hruškova omaka)
hruške: 200 g
Olupimo hruške in jih kuhamo v oslajeni vodi. Odcedimo vodo in zmiksamo hruške, na koncu dodamo maslo.
Pandoro, ki ni dočakal naslovnika, se je ponesrečil
(karamelna omaka)
sladkor: 100 g
sladka smetana: 250 ml
V ponvi stopimo sladkor in počakamo, da porjavi. Zalijemo ga s sladko smetano ter pokuhamo do primerne gostote.
(pandoro ali panetone)
pandoro: 320 g
Raztrgamo ga na male kose.
(čokoladi beli ganache)
bela čokolada: 150 g
sladka smetana: 150 ml
cointreau: 20 ml
Smetano zavremo in dodamo čokolado, ohladimo in dodamo cointreau.
(drobljenec)
moka: 100 g
maslo: 100 g
sladkor: 100 g
lešniki: 50 g
ščepec soli
Vse sestavine združimo, nadrobimo na pekač in približno 10-15 minut pečemo pri 180 stopinjah Celzija.
(sladoled iz pečenega jabolka)
dve veliki jabolki zlati delišes
sladoled mlečni cvet
Jabolka spečemo v peči, ohladimo in poberemo čežano, ki jo vmešamo v sladoled in hitro serviramo.