Predbožični Gradec in tovarna čokolade navdušila bralce PN (foto)

Številni bralci Primorskih novic, ki so bili v danes na izletu na avstrijskem Štajerskem, v življenju najbrž še niso poizkusili toliko različnih okusov čokolade kot v tovarni čokolade Zotter, ki velja za nekakšno romarsko središče ljubiteljev čokolade. Po sladkem razvajanju so si ogledali še drugo največje avstrijsko mesto Gradec, ki prav v predprazničnem času ponuja še več doživetij kot običajno.

 Foto: Veronika Rupnik Ženko
Foto: Veronika Rupnik Ženko

BERGL, GRADEC > Pražena zrna kakava iz različnih dežel, surov kakav, tekoči nugat, temne čokolade z visokim deležem kakava, sadne, bele, veganske čokolade, fontane tekoče čokolade, vroča čokolada, čokoladni kosmiči… Skupaj kar 180 različnih okusov.

“Kdor zna uživati, je znosen tudi v življenju,” pravi Josef Zotter, mednarodno priznani mojster čokolade in ustanovitelj ena največjih čokoladnic v Avstriji in ene najboljših v Evropi. Po eni izmed lestvic se uvršča celo med osem najboljših čokoladnic na svetu. Njena proizvodnja temelji na načelih ekološke pridelave in pravične trgovine.

Bi superčokolado s črvi?

Skupino s Primorske je v njej sprejel mladi Slovenec Saša Šegula iz Gornje Radgone, ki je, kot nam je povedal, v tovarni zaposlen tretje leto. “Nimam se kaj pritoževati. Razmere so tu precej drugačne kot pri nas in podjetje stoji na zelo dobrih temeljih, veliko vlaga v razvoj.” Med 150 zaposlenimi je okrog desetina Slovencev. Je pogoj za zaposlitev, da si ljubitelj čokolade? “Moraš biti,” odvrne smeje. “Kot novincem so nam najprej razkazali proizvodnjo in vse postopke, četudi nismo zaposleni v proizvodnji. Tukaj ni množične proizvodnje, poudarek je na kakovosti. Vsak dan smo poskusili tudi nekaj novih okusov.” Šegula ne ve, ali je doslej že preizkusil vse, saj čokoladnica skupno proizvaja skoraj 400 različnih proizvodov. “Ko imaš izbiro, postaneš izbirčen. Trenutno mi je najbolj pri srcu janež na muscovadovem (rjavi sladkor, op. av.) nugatu.” Šegula pravi, da je njihov šef mojster ustvarjanja harmonije okusov in eksperimentiranja. Trenutno pa išče pravi recept za super hranljivo čokolado s črvi.

Iz čokoladnice pot proti Gradcu pelje skozi podeželske vasi, ki pritegnejo pozornost z izredno urejenostjo in čistočo, lično obnovljenimi starimi hišami, ki se s pastelnimi barvami pročelij nevsiljivo zlivajo z okoljem. Obsežne obdelovalne površine, ki kažejo na pomen kmetijske proizvodnje, v tem času počivajo - le ponekod je srečati njive, posajene z božičnimi smrekami, medtem ko preko leta na njih gojijo predvsem buče. Po gričevnati pokrajini se raztezajo tudi številni vinogradi in sadovnjaki.

Preplet stare s sodobno arhitekturo

Romantičnim dušam je pisana na kožo tudi podoba praznično okrašenega Gradca s številnimi božičnimi stojnicami. Kot srednjeveško naselbino so ga najverjetneje ustanovili Slovenci, na kar kaže tudi njegovo nemško ime Graz, ki izvira iz slovenske besede gradec oziroma mali grad, malo mesto. Kasneje je postal močno branjena utrdba pred Turki, razvoj pa je doživel v času, ko se je v 14. stoletju tukaj naselila notranja avstrijska linija rodbine Habsburžanov. Živeli so na gradu Schlossberg, s katerega so vladali Štajerski, Koroški in delom današnje Italije in Slovenije (Kranjski in Goriški).

Vodička Zdenka Kompare je izletnike popeljala na sprehod po ulicah in trgih v starem delu mesta, ki je pod zaščito Unesca. Ogledali so si katedralo, mavzolej, stavbo opere, mestno hišo, atrij deželne hiše, kjer so postavljene ledene jaslice, glavni trg, grajski grič z urnim stolpom, ki je simbol mesta, pa tudi sodobne arhitekturne sledi iz leta 2003 ko je bil Gradec evropska prestolnica kulture, med katere sodita otok na Muri, nov simbol mesta, in “simpatični vesoljček” - graška Hiša umetnosti.

“Ta izlet mi bo zelo lepo popestril december. Saj veste, ko si enkrat toliko star, ne greš več toliko naokrog,” nam je zadovoljno dejala Fernanda Možina iz Batuj, ki jo je na izletu spremljala vnukinja Vesna Jug iz Sela. “Zelo sva zadovoljni. Večkrat sodelujemo v nagradnih igrah Primorskih novic in zdaj smo končno tudi zadeli in to zelo lep izlet.”

Da se jim je nasmehnila sreča, in to v drugo, ko je nekdo odpovedal, sta bila zadovoljna tudi Dajana in Josip Maurič iz Podbež. “Vsako leto izrezujem kupončke, mož pa jih pošilja. Sin se mi smeji, češ, kaj to počnem. Pa sem mu rekla, da bo enkrat že uspelo. In je,” pove v šali in doda, da jih bodo prihodnje leto spet pošiljali. Mauričevo je posebej navdušilo zelo dobro vodenje. “Vodička je krasna, veliko ve in zna to povedati na zanimiv in sproščen način.” Vida Piciga iz Dekanov pa je strnila vtise: “Res je čudovito, vreme nam je naklonjeno, zelo lepo je vodeno. Preživeli smo lep dan, za kar smo Primorskim novicam zelo hvaležni.”

Ireno Sajovic iz Vrhnike, ki se je izleta udeležila namesto hčerke, ki živi v Vipavi, pa je poleg samega izleta, ki “je minil v zelo prijetnem vzdušju”, posebej razveselilo tudi dejstvo, da se je v Gradcu srečala z vnukom, ki študira na tukajšnji univerzi. “Zelo ga pogrešam, on pa pogreša mojo hrano, zato sem mu s seboj prinesla nekaj domačih dobrot,” nam je povedala.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano