Kakšen tip jedca ste?

Počasen jedec, hiter jedec, organiziran jedec, izbirčen jedec ... Iz načina, kako nekdo jé, lahko razberemo, za kakšno osebnost gre, kaže raziskava.

Počasen jedec, hiter jedec, organiziran jedec, izbirčen jedec 
... Kakšen jedec ste?
Počasen jedec, hiter jedec, organiziran jedec, izbirčen jedec ... Kakšen jedec ste? 

Želite spoznati določeno osebo? Opazujte jo, kako jé, pravi psihologinja Paola Vinciguerra, vodja evropskega združenja za panične motnje, ki je izvedla raziskavo o različnih tipih jedcev in osebnosti. Časnik Il Piccolo je povzel glavne značilnosti posameznih tipov, kakor jih je predstavila Vinciguerra.

> Počasen jedec

Oseba, ki jé zelo počasi, med obrokom okuša vsak grižljaj. Gre za osebo, ki si “običajno prizadeva, da živi globoko vsak trenutek svojega življenja, kar deluje tudi pozitivno tudi proti stresu. Vendar je taka oseba lahko tudi trmasta, rigidna in ima poteze, ki nakazujejo na egoiste. Je iz serije: svet se vrti okoli mene,” pravi Vinciguerra.

> Hiter jedec

Za tistega, ki hitro jé, je značilno, da med hranjenjem ne uspe niti dihati. “Sebe vedno postavlja v drugi plan, saj daje pred sebe stvari in druge ljudi. Medtem, ko jé, počne še druge stvari. Taka oseba se zdi alturist in je vedno obkrožena s številnimi prijatelji, a na dogli rok jo tako obnašanje pripelje v stanje zelo velikega stresa, saj na resnične potrebe ni nikdar odgovorila s pravimi načini in ob pravem času.”

> Izbirčen jedec

Izbirčen jedec želi vsakič, ko jé, pripravo jedi na specifičen način. “Dobro ve, kdo je in kaj hoče od svojega živjenja. Običajno gre za osebo, ki je radovedna in nima težav z delovanjem in s postavljanjem vprašanj.”

> Ograniziran jedec

Če imate pred sabo osebo, ki na krožniku loči različne vrste hrane, vsaki odredi svoj kotiček in pri tem pazi, da se hrana ne zmeša med sabo, ste pred človekom, za katerega je red osnova. “Gre za ljudi, ki imajo življenje zelo dobro organizirano, čistost v njihovem življenju igra osernjo vlogo. Hišo in pisalno mizo imajo popolnoma urejeno, ampak to je le hrtbna stran medalje. Taki ljudje ne živijo dobro, ker ne puščajo prostora drugim, ne delijo odgovornosti in so nezaupljivi. Organizator ni fleksibilenin, kar ga pripelje do tega, da ob sebi nima veliko ljudi, saj ga je zelo težko 'prenašati'.”

> Metodičen jedec

Metodičen jedec je samo en tip hrane naenkrat. In kaj to pomeni? “Zanj so ključni detajli. Na detajle je pozoren v vsem, kar počne. Njegov problem pa je, tako kot pri organizatorju, pomanjkanje fleksibilnosti. Pogosto gre za ljudi, ki se izolirajo.”

> Jedec, ki meša jedi

Preden začne jesti, “mikser” zmeša različne vrste hrane. To je človek, ki je odprt za nove izkušnje. “Ljudje, ki mešajo hrano, so zelo odprti in imajo živahno družabno življenje. Vendar imajo lahko težave z zmedenostjo, s postavljanjem prioritet bolj pomebnim stvarem in s koncentracijo.”

> Hrupen jedec

Ljudje, ki so medtem, ko jedo, hrupni in jejo z odprtimi usti, so “svobodne duše, ki se ne ozirajo na mnenje drugih. Pri teh ljudeh imajo instinkti prednost pred racionalnostjo,” pravi Vinciguerra.

Spletno uredništvo


Najbolj brano