Bi srkali pivo s priokusom dimljenih kitovih mod?

Islandska mikropivovarna Stedji je sporočila, da bo njihovo najnovejše pivo imelo okus po dimljenih kitovih modih.

Brazdastega kita so novembra 2009 opazili tudi v Tržaškem zalivu. Foto: Vigili Del Fuoco, Ge Trst
Brazdastega kita so novembra 2009 opazili tudi v Tržaškem zalivu. Foto: Vigili Del Fuoco, Ge Trst

ISLANDIJA > Njihovo pivo, poimenovano Hvalur 2 bodo prodajali samo določen čas, s katerim želijo ovekovečiti islandski zimski mesec Thorri, ki traja od sredine januarja do sredine februarja. Moda brazdastega kita, ki sodi med ogrožene živalske vrste, obdelajo v skladu s staro, islandsko tradicijo preden ga solijo in dimijo. “Želimo ustvariti resnično Thorri atmosfero, zato smo se odločili, da bomo v pivu uporabili dimljena moda brazdastega kita,” je povedal eden od lastnikov mikropivovarne Dagbjartur Ariliusson in dodal, da so v to vložili veliko truda, ker gre za zelo dolg proces.

Na Islandiji so po dveh letih prepovedi ponovno začeli uporabljati meso brazdastega kita v komercialne namene. Večino tega mesa izvozijo na Japonsko.

Mikropivovarna je lani že razburila naravovarstvenike, ker so naredili pivo, v kateri so uporabili kitove kosti in drobovje. Pivo je za nekaj časa bilo prepovedano za prodajo, kasneje pa so ga prodajali v trgovinah z alkoholom. Tokrat v mikropivovarni zatrjujejo, da imajo vsa dovoljenja za prodajo.

NR


Najbolj brano