• Avstralija se želi  vključiti v donosen in hitro rastoč sektor 
vesoljske industrije.
    Avstralija se želi vključiti v donosen in hitro rastoč sektor vesoljske industrije.
    Foto: Pixabay.Com

Avstralija namerava vzpostaviti nacionalno vesoljsko agencijo

ponedeljek, 25. september 2017, 14:34

Avstralska vlada namerava vzpostaviti nacionalno vesoljsko agencijo, s čimer se želi Avstralija vključiti v donosen in hitro rastoč sektor vesoljske industrije. “Globalna vesoljska industrija hitro raste in ključno je, da je Avstralija del te rasti,” je v izjavi za javnost dejala vršilka dolžnosti ministrice za znanost in inovacije Michaelia Cash.

SYDNEY > Po navedbah avstralske vlade svetovna vesoljska industrija na različnih področjih, od inovacij do obrambe in telekomunikacij, vse od poznih devetdesetih prejšnjega stoletja vsako leto beleži skoraj desetodstotno rast in na letni ravni ustvarja prihodke v višini 323 milijard ameriških dolarjev.

Z nacionalno agencijo želijo po besedah Michaelie Cash zagotoviti, da bo država imela dolgoročni strateški načrt v podporo razvoju vesoljskih tehnologij ter rasti domače industrije na tem področju.

Kot dodaja, Avstralija že ima pomembno vlogo v nacionalnih in mednarodnih vesoljskih dejavnostih, zdaj pa se pridružuje večini drugih razvitih držav, ki so že ustanovile posebne agencije za pomoč pri koordinaciji industrije in oblikovanju razvoja na tem področju.

Namero so avstralske oblasti sporočile na enotedenskem mednarodnem astronavtskem kongresu v Adelaidu, ki se ga udeležujejo vrhunski znanstveniki in strokovnjaki, vključno z ustanoviteljem vesoljskega podjetja SpaceX Elonom Muskom.

STA


Povej naprej: