• Tudi digitalno pisalo S pen je bilo pri osmici deležno nekaj 
izboljšav. Po novem omogoča tudi pošiljanje
    Tudi digitalno pisalo S pen je bilo pri osmici deležno nekaj izboljšav. Po novem omogoča tudi pošiljanje 'živih' sporočil v formatu GIF.

Osmica za ponovni dvig ugleda

petek, 1. september 2017, 16:47

Leto po blamaži z modelom note 7 je južnokorejski velikan Samsung Electronics poslal na tržišče svoj najnovejši pametni telefon galaxy note 8. Prestižna naprava s 16-centimetrskim zaslonom in šestimi gigabajti pomnilnika si bodo lahko privoščili le tisti, ki imajo za takšen nakup na voljo slabega tisočaka.

Zaradi možnosti vžiga baterije je moral Samsung pred letom dni odpoklicati 3,1 milijona telefonov galaxy note 7. Doslej je bilo vrnjenih okrog 96 odstotkov naprav, v obtoku jih je torej še približno 100.000. Ta nesrečna epizoda je družbo stala 5,3 milijarde dolarjev. Ugled si skuša zdaj povrniti z novim modelom galaxy note 8, ki se med drugim ponaša z največjim zaslonom med vsemi napravami note doslej, kar utrjuje njegovo umeščenost v razredu tako imenovanih tablifonov. V Samsungu so ob predstavitvi poudarili, da je bil telefon pregledan po kar osemstopenjskem varnostnem pregledu baterije.

Poleg 16-centimetrskega (6,3-palčnega) zaslona super AMOLED ločljivosti quadHD+ ga odlikuje še osemjedrni procesor qualcomm snapdragon 835, delovnega spomina je za šest gigabajtov, pomnilnik pa je razširljiv do 256 gigabajtov. Precejšnjih izboljšav sta bila deležna digitalni fotoaparat in pero. Fotoaparat je opremljen z dvema glavnima kamerama z 12 milijoni slikovnih pik z optično stabilizacijo slike na širokokotnem in telefoto objektivu. Širokokotni objektiv ima senzor dual pixel s hitrim samodejnim ostrenjem, tako da lahko uporabnik posname ostrejšo in jasnejšo fotografijo tudi v okoljih s slabo svetlobo.

Samsungovo osmico si bodo ob prihodu v prosto prodajo privoščili le tisti, ki so pripravljeni za pametni telefon odšteti nekaj manj kot tisoč evrov. Visoka cena pa - tako menijo nekateri poznavalci - ni edini razlog, da ta telefon ne prinaša pomembnejše grožnje za konkurenčni Apple (tudi ta, mimogrede, bo v kratkem predstavil svoje novosti). Nobena izmed novih funkcij, ki jih prinaša galaxy note 8, namreč ni tako izstopajoča, da bi pretehtala pri odločitvi za nakup. V kolikšni meri te ocene držijo, pa bo pokazal čas. ILONA DOLENC


Povej naprej: